Επικίνδυνη χαρακτήρισε την απόπειρα να συνδεθεί το προσφυγικό με την υλοποίηση του μνημονίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. 

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Alpha 989, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι μία πολύ επικίνδυνη και εύθραυστη επιχείρηση να συνδέσεις το μνημόνιο, την οικονομική προσαρμογή, μια προσπάθεια που συνεχίζεται με τεράστιες δυσκολίες εδώ και χρόνια, με το προσφυγικό».

«Είναι προφανές ότι όποια οικονομική επιβάρυνση υπάρχει σε σχέση με τις έκτακτες συνθήκες, πρέπει να θεωρείται εξαίρεση από το πλαίσιο του μνημονίου. Αυτό αφορά το προσφυγικό» τόνισε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Βενιζέλος έστρεψε τα πυρά του κατά της ΕΕ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την έξαρση του ζητήματος στην Ένωση, και επεσήμανε: 

Εάν δεν υπάρξει άμεση συμφωνία με την Τουρκία, ώστε οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί να εγκατασταθούν επί τουρκικού εδάφους, ώστε εκεί να γίνεται ο έλεγχος των στοιχείων, η ταύτιση και η κατανομή των προσφύγων που είναι πρόσφυγες σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, θα θρηνούμε συνεχώς θύματα.

Επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο να επιδεινωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Κάθε προσπάθεια σύνδεσης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος με ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας και άμυνας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Κυπριακό, είναι τραγικά εσφαλμένη», τόνισε και εξέφρασε ανησυχία μήπως υποχρεωθεί η Ελλάδα να προβεί σε παραχωρήσεις το Αιγαίο: 

Στην εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και άμυνας, δεν πρέπει να κάνουμε καμία παραχώρηση είτε με ανταλλάγματα οικονομικά, είτε χωρίς ανταλλάγματα. Αυτό θα ήταν τραγικό […] (Φοβάμαι συνθήκες) διολισθήσεων μέσα από μία πρακτική, μέσα από το άγχος, μέσα από την ανάγκη, μέσα από την έλλειψη εμπειρίας, μέσα από την έλλειψη ικανότητας διαπραγμάτευσης, κάτι που το έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους εννιά μήνες.