current views are: 3

30 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση19:58

Νομοσχέδιο για τράπεζες: Συναίνεση, με «μπαμπούλα» το «κούρεμα» καταθέσεων

Με μια ευρεία πλειοψηφία που δεν συνηθίζεται, αλλά και διαδικασίες εξπρές πέρασαν από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Δημοσίευση 19:58’
αρθρο-newpost

Με μια ευρεία πλειοψηφία που δεν συνηθίζεται, αλλά και διαδικασίες εξπρές πέρασαν από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Με μια ευρεία πλειοψηφία που δεν συνηθίζεται, αλλά και διαδικασίες εξπρές, πέρασαν από τις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής, οι ρυθμίσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, συμφώνησαν, υπό το βάρος του κινδύνου ενός bail-in στις καταθέσεις, να εγκρίνουν τις αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ωστόσο όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός κρίσιμα ζητήματα που έχουν να κάνουν με αυτή καθ’ αυτή την ανακεφαλαιοποίηση, όπως η αντιστοιχία, κοινών μετοχών και Cocos (αφορά το κατά πόσο θα γίνει ελκυστική η συμμετοχή ιδιωτών στην Αύξηση Μετοχή Κεφαλαίου), δεν θα λάβουν την έγκριση της Βουλής, αλλά θα αποφασιστούν με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου την Κυριακή. Μια μέρα νωρίτερα άλλωστε, θα ανακοινωθούν και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, μέσω των stress test, εξέλιξη που και αυτή με τη σειρά της θα καθορίσει τα ποσά που θα πρέπει να καλύψει είτε το ίδιο το ΤΧΣ είτε οι ιδιώτες επενδυτές.

Πάντως, η αντιπολίτευση άσκησε δριμύτατη κριτική επί  συγκεκριμένων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου που αφορούν τη νέα σύνθεση του ΤΧΣ και τη πλειοψηφία που αποκτούν πλέον οι Θεσμοί (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) στα εκτελεστικά και διοικητικά του όργανα. Αναπτύχθηκε δε και έντονος προβληματισμός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης όλο το διάστημα της επτάμηνης διαπραγμάτευσης, που οδήγησε σε δυνητική-όπως χαρακτηρίστηκε- «χασούρα» 26 δισ. ευρώ για το δημόσιο (12 δισ. ευρώ από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση και 14 δισ. ευρώ από τη νέα, αν και τα αποτελέσματα των stress tests της ΕΚΤ δεν ανακοινώθηκαν ακόμα). Επιπλέον έγινε λόγος και για «αφελληνισμό» των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες θα περάσουν μέσω των Θεσμών στα χέρια ξένων. 

«Αυτός που κατέστρεψε τις τράπεζες είναι ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσίπρας!», είπε στην τοποθέτησή του ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ και πρόσθεσε: 

Το ΤΧΣ, είχε μετοχές των τραπεζών, ποια ήταν η αξία τους; Η αξία τους ήταν 15 δις τέλη του 14’, σήμερα είναι 3,3 δισ. ευρώ! Αυτή είναι η ζημία που θα έχετε επιφέρει στην αξία των μετοχών του ΤΧΣ, το διάστημα του υπέροχου επταμήνου. 

Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ αποτελούνται στην πλειοψηφία τους από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους που υποδεικνύονται από ΕΕ, ΕΚΤ και ΕΣΜ, ενώ στην παλαιότερη ανακεφαλαιοποίηση, από υπαλλήλους του ΥΠΟΙΚ και της ΤτΕ.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Μανιάτης έθεσε το ζήτημα των εργαζομένων στις τράπεζες και το ενδεχόμενο απολύσεων μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης τους, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «οπορτουνιστές» και σημείωσε πως ανεξάρτητα από τις ρυθμίσεις, ο στόχος είναι να επιστραφούν οι τράπεζες στα ιδιωτικά συμφέροντα.

«Χάσαμε τον έλεγχο του ΤΧΣ που περνάει σε ανεξάρτητο συμβούλιο, χάσαμε και τις τράπεζες», είπε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι, ο οποίος επισήμανε πως οι ξένοι θα έχουν τα πρωτεία και θα αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Ακόμα, ο κ. Κατσίκης των ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε ευχάριστο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κομμάτων συμφωνεί στη ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ ο κ. Καβαδέλας από την Ένωση Κεντρώων, αναγνώρισε την ανάγκη ανακεφαλαιοποιησης.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Σταθάκης τόνισε πως προβλήματα υπήρχαν στις τράπεζες ήδη πολύ πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των κόκκινων δανείων από το 10% στο 40% στη πενταετία 2010-2015. 

«Σύμφωνα με δεύτερο μνημόνιο που δεν ολοκληρώθηκε, η οικονομία θα έμπαινε υποτίθεται σε πορεία ανάκαμψης. Η πραγματικότητα λέει όμως ότι αυτή η οικονομία καλείτο να αποπληρώσει 70 δις δάνεια σε 4 χρόνια με πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης 4,5% το χρόνο», είπε και σημείωσε πως είναι σημαντικό ότι το δημόσιο θα συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση με κοινές μετοχές και θα ασκεί κανονικά τα δικαιώματά του. 

Τσακαλώτος: Χάσαμε τη μάχη για τη διοίκηση των τραπεζών

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση έναν από τους τρεις κρίσιμους πυλώνες για την ανάκαμψη της οικονομίας, μαζί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την συζήτηση για το χρέος. Υπογράμμισε πως καθυστέρησε η κατάθεση του νομοσχεδίου λόγω των διεργασιών που αφορούσαν την διασφάλιση της αποφυγής κουρέματος καταθέσεων, προσπάθεια που όπως είπε, επετεύχθη. Ο κ. Τσακαλώτος, πρόσθεσε πως μέχρι την Δευτέρα το πρωί οι τράπεζες θα έχουν ξεκάθαρους τους κανόνες του παιχνιδιού σε ότι αφορά την ΑΜΚ και τις προϋποθέσεις ανακεφαλαιοποίησης μετά την Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το βράδυ της Κυριακής.

Ωστόσο παραδέχθηκε ότι χάθηκε η μάχη για τη διοίκηση των τραπεζών, εξέλιξη που απέδωσε στην αναξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος στα χρόνια της μεταπολίτευσης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην με ευρεία πλειοψηφία (ΣΥΡΙΖΑ,ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΚ- επιφυλάξεις εξέφρασε το Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Χ.Α.) και το πρωί του Σαββάτου παίρνει την άγουσα για την Ολομέλεια. 


σχετικα αρθρα