Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Την επόμενη εβδομάδα λέει τώρα η κυβέρνηση ότι θα ανακοινώσει τα ισοδύναμα για να αποφύγει την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Το Μαξίμου δεν κρύβει την ενόχληςή του για τις διαρροές που έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δεν αποκλείει σ΄αυτήν τουλάχιστον την φάση κάποια συγκεκριμένη πηγή εςόδων που θα καλύψουν το κενό, υποστηρίζοντας ότι τελικώς μπορεί να είναι και η επιβολή ΦΠΑ με συντελεστή 23% στο κόκκινο κρέας η λύση στην οποία θα οδηγηθεί.

Η κυβέρνηση έχει αναθαρρύσει από την τελευταία συνεδρίαση του Euroworking Group καθώς οι δανειστές κατέληξαν παρά τις όποιες ενστάσεις στην γενική εκτίμηση ότι η χώρα πάει καλά και εμφανίζεται συνεπής ως προς το μεγαλύτερο κομμάτι των υποχρεώσεών της.

Τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά είναι δύο: Το θέμα των ισοδυνάμων, αλλά και το θέμα με τα κόκκινα δάνεια για το οποίο η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να ποντάρει στην πολιτική διαπραγμάτευση υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δείξει σαφή δείγματα συνέπειας  ως προς τις άλλες δεσμεύσεις και προβλέψεις της συμφωνίας.

Το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια θα τεθεί όπως αναμένεται άλλωστε και στην συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αλέξης Τςίπρας και ο Επίτροπος επί των Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί. Στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο Μοσκοβισί εντάσσεται στην κατηγορία των ευρωπαίων αξιωματούχων που στέκονται φιλικά απέναντι στην χώρα και στην κυβέρνηση και θεωρούν ότι η παρουςία του θα συνεισφέρει θετικά στην επίλυση κάποιων αγκαθιών που υπάρχουν ακόμη στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Από τον Μοσκοβισί το πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένει μία δήλωση αναγνώρισης των προσπαθειών που έχουν γίνει ως τώρα κι ενδεχομένως ένα πράσινο φως για χαλάρωση των περιορισμών της τρόικας σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για υπαγωγή των νοικοκυριών με κόκκινα δάνεια στον Νόμο Κατςέλη. ¨Ο Μοσκοβισί δεν είναι Ντομπρόβσκις¨ λένε κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζοντας την αισιοδοξία τους πως ο Επίτροπος θα φέρει και την λύση για τα κόκκινα δάνεια, κάτι που ήδη ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα με τις δηλώσεις του ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Όταν δίνουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες.