Ψηφίστηκε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία επί της αρχής και επί των άρθρων το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων. Κατά ψήφισε το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Νωρίτερα, κατά την τοποθέτησή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης τόνισε πως στο ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, πρέπει να τηρηθεί το κοινωνικό κριτήριο με τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και το αναπτυξιακό με τη διασφάλιση της απασχόλησης.

Από κει και πέρα υπεραμύνθηκε του χαρακτηρισμού «σκανδαλώδης», που είχε χρησιμοποιήσει κατά το παρελθόν, για να περιγράψει την δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που έγινε από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εξηγώντας αυτή του τη στάση, σημείωσε ότι στη τότε ρύθμιση δεν υπήρχε πρόβλεψη για να έχει το δημόσιο δικαίωμα ψήφου, ούτε αλλαγή στις διοικήσεις των τραπεζών και αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σημείωσε πως η ανακεφαλαιοποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω του ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. 

Πυρά από την αντιπολίτευση

Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση ήταν αποτέλεσμα των εννιά προηγούμενων μηνών. 

«Η χώρα δεν κυβερνάται κι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν μπορεί να είναι καπετάνιος παντός καιρού, είναι μόνο για την καλοκαιρία, όταν πιάσουν τα μποφόρ τα παρατάει και κοιτάει σε ποιόν θα το δώσει» είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καλώντας τους κυβερνώντες «να πιάσετε το πηδάλιο να ανεβείτε όλοι μαζί στη γέφυρα και να δείτε πως θα προχωρήσει το σκάφος. Εμείς θα στηρίζουμε ό,τι θετικό φέρνετε. Αλλά θα σας κάνουμε κριτική».

Από μεριάς ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση για αμφιθυμίες, αοριστίες και κολοσσιαία λάθη, που οδήγησαν σε τραγικά οικονομικά αδιέξοδα τη χώρα, με μεγάλη διαρροή καταθέσεων και διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε λάθους χειρισμούς σε ότι αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, σημειώνοντας ότι «ο πολύ καλός νόμος Κατσέλη ήταν έργο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πραγματικό πρόβλημα για τον μέσο Έλληνα με τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, αλλά το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στα επιχειρησιακά δάνεια.

«Προκαλείτε κ. της κυβέρνησης με αυτά που λέτε. Νομίζετε ότι ξεχάσαμε τι λέγατε όταν καταψηφίζατε τις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις», δήλωσε αρχικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας από πλευράς ΚΚΕ και αναρτήθηκε:

Είστε περήφανοι γιατί διασφαλίσατε ενεργό ρόλο στην ΕΚΤ και την ΕΕ στο τραπεζικό σύστημα; Δεν ντρέπεστε όταν λέτε για σημείο ισορροπίας μεταξύ κράτους και νέων επενδύσεων. Είναι αριστερή πολιτική η προσπάθειά σας να διαπραγματευτείτε τα μερίδια της επόμενης μέρας στις τράπεζες;

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υποστήριξε πως η ανακεφαλαιοποίηση είναι αναγκαία. Παράλληλα, τόνισε ότι είναι αυταπάτη να νομίζει η κυβέρνηση ότι θα βρει στήριγμα στο κόμμα του αν δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει πολιτικά μαζί του πάνω στα 9 σημεία που έχει καταθέσει για την αυτοκάθαρση της χώρας και του πολιτικού συστήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά τις εκατέρωθεν αντιπαραθέσεις, η συζήτηση διεξήχθη σε χαμηλότερους σχετικά τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις της Βουλής

Νωρίτερα σήμερα, ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών μετά τα τεστ αντοχής, και έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που θα ορίζει τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης

Σειρά θα πάρει από τη Δευτέρα το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου να συνεχίζεται στις αρμόδιες Επιτροπές, ώστε να ψηφιστεί και αυτό από την Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη.