Τα πολυαναμενόμενα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών ανακοινώθηκαν και ξεκλειδώνουν οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση. Ωστόσο το μεγάλο «αγκάθι» των «κόκκινων δανείων» παραμένει και αποτελεί τον βασικό πονοκέφαλο της κυβέρνησης.

Αρμόδιες πηγές έλεγαν χαρακτηριστικά ότι τα αποτελέσματα των stress tests είναι, επί της ουσίας, η αξιολόγηση που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής έδειξαν κεφαλαιακές ανάγκες για τις τράπεζες από 4,4 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο έως 14,4 δισ. ευρώ στο δυσμενές.

Στην πραγματικότητα, όμως, με την ψήφιση απόψε του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, έγινε η αρχή για τη σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αλλά μένουν τα μεγάλα προβλήματα, δηλαδή «κόκκινα» δάνεια και νόμος Κατσέλη. Γι' αυτά η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει νομοθετικές παρεμβάσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες, ωστόσο η λύση μπλοκάρει στις εξωφρενικές απαιτήσεις των θεσμών, που πάντως η Αθήνα, αρχίζει να διαπραγματεύεται.

Ήδη μάλιστα είναι στο τραπέζι των Ελλήνων διαπραγματευτών, σενάρια υποχώρησης σε κομβικά σημεία της συζήτησης για τις κατασχέσεις, όπως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με δεδομένο ότι το ζήτημα της δόσης θα εξεταστεί στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, δεν αναμένονται νωρίτερα αποφάσεις στο θέμα των πλειστηριασμών, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα δείξει το μέγεθος του προβλήματος και τις ανάγκες των τραπεζών, που θα πρέπει να επανακαθορίσουν τους όρους για τους δανειολήπτες πρώτης κατοικίας.

Εκεί θα φανούν και προθέσεις των ΥΠΟΙΚ στο εάν προτίθενται να κάνουν  ένα βήμα πίσω στους πλειστηριασμούς α' κατοικίας ή αν το θέμα θα πάρει κι άλλη παράταση, για να βρει λύση σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.