Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη κατά την τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, περί δημιουργίας ενός παράλληλου συστήματος τραπεζών και χρηματοδοτικών εργαλείων που δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της ΕΚΤ.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρξει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, που να μην το ελέγχει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να στηρίξουμε τις συνεταιριστικές τράπεζες στη χώρα και μετά να φτιάξουμε τις δικές μας τράπεζες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «Βαρουφακισμό» από την πλευρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, λέγοντας πως ένα τέτοιο σχέδιο δεν είναι εφικτό εντός της ευρωζώνης.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Δραγασάκη ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε σε ανάρτησή του στο Twitter, πως «παράλληλο σύστημα εντός Ευρωζώνης, δεν προβλέπεται. Σχεδιασμός, άγνοια ή λάθος;»

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού παρέθεσε έναν σύνδεσμο με τη δήλωση του κ. Δραγασάκη, σχολίασε:

Αυτό το λέει ο σοβαρότερος του Σύριζα...φανταστείτε τί λένε οι υπόλοιποι.

«Με την παρέμβασή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δυναμίτισε τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης και απέδειξε την ανευθυνότητα της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω, είναι ανεύθυνη και επικίνδυνη αυτή η κυβέρνηση» επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης τόνισε δεικτικά: «Μας πηραν τον έλεγχο οι ευρωπαίοι στις συστημικές και θα δώσουμε θαλασσοδανεια μέσω Αττικής και συνεταιριστικές». 

 

Η απάντηση του Γιάννη Δραγασάκη

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απάντησε αργά το βράδυ στα πυρά που δέχεται.

Σε ανάρτησή του στο Twitter παραθέτει έναν σύνδεσμο μίας μελέτης του ινστιτούτου Bruegel για την αρχιτεκτονική των τραπεζικών συστημάτων στις χώρες ευρωζώνης και σχολιάζει:

Για όσους επιμένουν να εκτίθενται, αποκαλύπτοντας προκλητική άγνοια ή φανερώνοντας επιζήμιες για τον τόπο σκοπιμότητες που εξυπηρετούν... αντί άλλων σχολίων προτείνεται η βραδινή ανάγνωση.