Στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιο σύστημα κατανομής προσφύγων εντός της ΕΕ στέκεται ο πρόεδρος της ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, απορρίπτει τις αιτιάσεις ότι η Γερμανία προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες της, προτείνει να αυξηθεί η λογοδοσία της τρόικας και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα μέτρα ψήφισε:

Απορρίπτω κατηγορηματικά τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία αναζητά τρόπους να αποφύγει τις ευθύνες της. Η Γερμανία -μόνο τις τελευταίες επτά εβδομάδες- υποδέχθηκε μισό εκατομμύριο αιτούντες άσυλο και ένας σημαντικός αριθμός προσφύγων θα εξακολουθήσει να κατευθύνεται προς τη Γερμανία. Οι Γερμανοί θα παραμείνουν ανοιχτοί στο καλωσόρισμα αυτών των ανθρώπων, ειδικά εάν δουν ότι υπάρχει ένα δίκαιο σύστημα για την αναδιανομή τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιπροσθέτως ότι οι πόροι παρέχονται στις χώρες υποδοχής (πρώτης γραμμής) για να αντιμετωπίσουν την κρίση στην πηγή της.

Επισημαίνει πως «μια βιώσιμη πολιτική απέναντι σ’ αυτή τη μαζική εισροή είναι αυτή που θα περιλαμβάνει δύο συστατικά: αυτό της αλληλεγγύης, όπου όλα τα κράτη-μέλη θα υποδέχονται τους αιτούντες άσυλο, και εκείνο της οικονομικής και υλικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Η οικονομική βοήθεια στην Τουρκία και η ελαστικότητα στην Ελλάδα εντάσσονται στο δεύτερο συστατικό της μικτής αυτής πολιτικής».

Ο κ. Σουλτς επαναλαμβάνει πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητεί με την Κομισιόν για το πώς θα βελτιώσουν οι θεσμοί τη δημοκρατική τους λογοδοσία έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με την ελληνική κρίση, επισημαίνοντας πως η Ευρωβουλή έχει ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία της τρόικας επί δύο και πλέον χρόνια.

Υπογραμμίζει δε ότι «οι προσεχείς εβδομάδες θα είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδος για την ελληνική πολιτική τάξη, η οποία θα αναλάβει το μέλλον της Ελλάδας και θα αναγνωρίσει τι πρέπει να γίνει για το καλό της χώρας και του λαού της μακροπρόθεσμα».