Αν η εβδομάδα που αρχίζει,  δεν ήταν η τελευταία πριν το κρίσιμο Eurogroup, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα ανοιχτά θέματα εκτιμάται πως θα έχουν κλείσει ως τότε είτε μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είτε μέσω πολιτικής λύσης (π.χ. στο θέμα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας)…

Αν την Τρίτη δεν ερχόταν στην Αθήνα ο «υπουργός Οικονομικών» της Ε.Ε., ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η έλευση του οποίου συνδέεται από την κυβέρνηση με την προώθηση 4 θεμάτων (πλειστηριασμοί, χρέος, ανακεφαλαιοποίηση, ΦΠΑ στην εκπαίδευση)…

…τότε δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η εβδομάδα θα ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη από την κυβέρνηση σε δράσεις για την αντιμετώπιση του εκρηκτικού πια, προσφυγικού ζητήματος. Προς το σκοπό αυτό συντείνει άλλωστε η τριήμερη επίσκεψη του  Μάρτιν Σουλτς στην Ελλάδα και όλα αυτά που θα γίνουν από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί τους και ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν θα παρακολουθήσουν από το «Ελ. Βενιζέλος» την οργανωμένη αναχώρηση ομάδας προσφύγων για τη μικρή αυτή ευρωπαϊκή χώρα –κίνηση που πρέπει να βρει μιμητές δίχως άλλο. Επίσης, ο Γερμανός πολιτικός, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, αλλά  και εθελοντικές οργανώσεις θα επισκεφθεί το κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου.

Την Πέμπτη, οι κοινές δράσεις Τσίπρα -Σουλτς θα κορυφωθούν με την επίσκεψη στο νησί της Μυτιλήνης και την επομένη, η κυβέρνηση θα συγκαλέσει σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων εκείνων που είναι στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του ανθρωπιστικού ζητήματος: Εκκλησία, Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, εθελοντικές οργανώσεις.

Ερώτημα παραμένει αν οι εταίροι θα μπορέσουν να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί κανείς να είναι τόσο αυστηρός με την τήρηση του προγράμματος σε μια χώρα που δέχεται τόσο μεγάλες προσφυγικές ροές, με τις συνακόλουθες συνέπειες. Η Κομισιόν περιορίζεται σε… χρησμούς, αντιθέτως το Βερολίνο, δια του εκπροσώπου του Β. Σόιμπλε, δηλώνει ότι η συμφωνία του Ιουλίου περιλαμβάνει, ήδη, πολλή ευελιξία και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει παρέκκλιση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης !