Κοτζιάς: Μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό

Κοτζιάς: Μοναδική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό

Την εκτίμηση πως έχει ανοίξει μία μοναδική ευκαιρία για να λυθεί το Κυπριακό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έχει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος. «Άρα, σήμερα είναι μία καλή στιγμή από μία περίοδο που τελειώνει. Ή θα ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για να την μετεξελίξουμε αυτή την περίοδο ή δεν βλέπω εύκολο στο μέλλον να υπάρχει άλλη ευκαιρία. Δεύτερον, είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και, τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε το Κυπριακό από τα λοιπά ζητήματα του Αιγαίου. «Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό», εξήγησε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι για τα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει μία συζήτηση με την Τουρκία. «Εμείς το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι άλλης φύσης πρόβλημα από το Κυπριακό, ακόμη και αν από πίσω υποκρύπτονται οι ίδιες αναθεωρητικές λύσεις. Αλλά, τα δύο είναι διαφορετικής φύσης προβλήματα», επεσήμανε.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο