Την εκτίμηση πως έχει ανοίξει μία μοναδική ευκαιρία για να λυθεί το Κυπριακό διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, έχει μία σύνδεση με την τουρκική κουλτούρα, αλλά έχει και μία ταυτότητα ως Κύπριος. «Άρα, σήμερα είναι μία καλή στιγμή από μία περίοδο που τελειώνει. Ή θα ανοίξουμε μια καινούρια πόρτα για να την μετεξελίξουμε αυτή την περίοδο ή δεν βλέπω εύκολο στο μέλλον να υπάρχει άλλη ευκαιρία. Δεύτερον, είναι η θέληση του κυπριακού λαού και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Και, τρίτον, έχουμε μία ηγεσία στην Ελλάδα, η οποία θέλει να βοηθήσει στη λύση, χωρίς να ανακατεύεται εκεί που δεν την σπέρνουν», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς.

Ο υπουργός Εξωτερικών διαχώρισε το Κυπριακό από τα λοιπά ζητήματα του Αιγαίου. «Το Αιγαίο δεν έχει πρόβλημα, η Τουρκία διεκδικεί και προκαλεί πρόβλημα, ενώ το Κυπριακό το έχει ήδη προκαλέσει με την παράνομη κατοχή. Το ένα μπορεί να λυθεί χωρίς το άλλο και προηγείται το Κυπριακό», εξήγησε.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι για τα ζητήματα του Αιγαίου υπάρχει μία συζήτηση με την Τουρκία. «Εμείς το πρόβλημα που γνωρίζουμε να υπάρχει είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Είναι άλλης φύσης πρόβλημα από το Κυπριακό, ακόμη και αν από πίσω υποκρύπτονται οι ίδιες αναθεωρητικές λύσεις. Αλλά, τα δύο είναι διαφορετικής φύσης προβλήματα», επεσήμανε.