Εξελίξεις ακόμη και μέσα στη μέρα ενδέχεται να δρομολογηθούν για το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και των ισοδύναμων που αναζητούνται. Η εντολή που έχει δώσει ο Αλέξης Τσίπρας, σαφής: να κλείνουν τα «μέτωπα» με τους δανειστές το ένα μετά το άλλο.

Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση, σειρά, λοιπόν, παίρνει το θέμα του ΦΠΑ, με την κυβέρνηση να πρέπει να επουλώσει αστοχίες των προηγούμενων μηνών και να δώσει μια, κατά το δυνατόν, ισορροπημένη λύση. Για το λόγο αυτό, συναρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θα συσκεφθούν μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο την εξεύρεση μιας… σολομώντειας λύσης. 

Δεν είναι, άλλωστε, μόνο το  Eurogroup, σε μία εβδομάδα, που πιέζει σε λύση, είναι και η αυριανή έλευση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, που δημιουργεί κλίμα για γρήγορη κατάληξη στα εκκρεμή ζητήματα. 

Αυτή είναι πάντως και η στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα, καθώς, όπως πληροφορούμαστε, επιδιώκει να έχει επιλύσει όλα τα ανοιχτά θέματα ως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, αφήνοντας ένα θέμα σε εκκρεμότητα: το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών α’ κατοικίας, για το οποίο η Αθήνα προσβλέπει σε πολιτική λύση.

«Όταν δίνουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες, δεν μπορεί να μας ζητούν οι θεσμοί να πετάξουμε Έλληνες από τα σπίτια τους», ήταν η μόνιμη επωδός του Έλληνα πρωθυπουργού σε όποιον ξένο πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα (Ντρομπρόβσκις, Στάινμαϊερ). Φράση που αναμένεται να διατυπώσει εκ νέου και στο Γάλλο Επίτροπο. 

«Κλειδί» στη διαπραγμάτευση, κυρίως δε, όταν αυτή παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά, παίζει το Παρίσι, ρόλος που επαναβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Κατ’ εντολήν του Φρ. Ολάντ, έτσι, ο εκπρόσωπος της Γαλλίας στο Euro Working Group, που συμμετείχε στη γαλλική αντιπροσωπεία στην Αθήνα, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με την Αθήνα, σε ένα ρόλο ενδιάμεσου με τους άλλους εταίρους. 

Με δυο λόγια, χρόνος δεν υπάρχει, τα «μέτωπα» πρέπει να κλείσουν εδώ και τώρα.