current views are: 5

2 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:38

Ο φράχτης στον Έβρο η νέα «θηλιά» του Μαξίμου

Πιέσεις για λύσεις οι οποίες βρίσκουν σε αδιέξοδο δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό, την ώρα που έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τα «τείχη» που οδηγούν τους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου. 

Δημοσίευση 13:38’
αρθρο-newpost

Πιέσεις για λύσεις οι οποίες βρίσκουν σε αδιέξοδο δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό, την ώρα που έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τα «τείχη» που οδηγούν τους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου. 

Πιέσεις για λύσεις οι οποίες βρίσκουν σε αδιέξοδο δέχεται η κυβέρνηση για το προσφυγικό, την ώρα που έχει ανοίξει ο δημόσιος διάλογος για τα «τείχη» που οδηγούν τους πρόσφυγες στα νερά του Αιγαίου. Η κυβέρνηση βρίσκεται στις Συμπληγάδες των καθημερινών ναυαγίων στα νησιά μας και της έλλειψης βούλησης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντιμετωπίζει την χειρότερη προσφυγική κρίση της σύγχρονης ιστορίας.

Το Μαξίμου δέχεται εισηγήσεις από στελέχη του  ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στα πολύνεκρα ναυάγια, γκρεμίζοντας άμεσα τον φράχτη στον Έβρο, ο οποίος υψώθηκε επί υπουργίας Χρήστου Παπουτσή και στη συνέχεια Νίκου Δένδια για να περιορίσει την είσοδο μεταναστών. 

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν στο newpost ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο και οποιαδήποτε απόφαση για γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο, μπορεί να ληφθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής πολιτικής. 

«Το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο κινείται σε σωστή ιδεολογική βάση και είναι αποδεκτό, ωστόσο, στην παρούσα συγκυρία, δεν πρόκειται να λύσει κανένα ζήτημα, ενώ αντίθετα, ενδέχεται να δυσχεραίνει περαιτέρω την κατάσταση των προσφύγων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην Εφημερίδα των Συντακτών o αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Από την πλκευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του στο Βήμα ότι «δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για γκρέμισμα αυτή τη στιγμή». 

Απαραίτητη η στήριξη Σουλτς

Η επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα την Τετάρτη αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία να δημιουργηθούν συμμαχίες σε ανώτατο θεσμικό ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να πιεστούν οι κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες. 

Αυτή τη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πραγματική διάσταση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας και αυτό θα γίνει με την επίσκεψή τους στη Μυτιλήνη την Πέμπτη. 

Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, «οι εικόνες με τα νεκρά παιδιά που ξεβράζονται στις ακτές των νησιών είναι η γροθιά στην καρδιά του ευρωπαϊκού πολιτισμού», ωστόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία δεν μπορεί να συναισθανθεί το δράμα που βιώνουν καθημερινά οι λιμενικές αρχές, οι κάτοικοι και οι οργανώσεις που αγωνίζονται να σώσουν γυναικόπαιδα από τα μανιασμένα κύματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλίες σε διμερές επίπεδο και προγραμματίζει επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία για να κάνει αυτό που δεν έκανε η Σύνοδος Κορυφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επιδιώξεις του Μαξίμου ήταν και να υπάρξει τουλάχιστον μια τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βερολίνου, προκειμένου να έρθει η Ευρώπη προ των ευθυνών. 

Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι, άλλωστε, η δημιουργία σημείων υποδοχής και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, ο ρόλος της οποίας παίζει κρίσιμο ρόλο στην ανεξέλεγκτη -πλέον- δράση των τούρκων δουλεμπόρων, οι οποίοι δρουν ανενόχλητοι στα τουρκικά παράλια. 


σχετικα αρθρα