Η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές της έχουν ακόμα πολλά να κάνουν για να υπάρξει συμφωνία για τους όρους της δανειακής σύμβασης, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία για τα επόμενα βήματα ως τα τέλη του 2015.

Μιλώντας στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Χάγη, ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει κι ελπίζω ότι θα την έχει ολοκληρώσει πριν από το τέλος του χρόνου».

Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λάβει υπόψη της τις συνέπειες της κρίσης των προσφύγων στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοσιονομικής χαλάρωσης σε χώρες, εξαιτίας του προσφυγικού.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της πιο ενεργής συμμετοχής των χωρών της ΕΕ εκτός ευρώ στη λήψη των αποφάσεων. 

«Θεωρώ ότι πρέπει να κάνουμε μια ανοικτή συζήτηση για το πώς μπορούμε να καθησυχάσουμε τη Βρετανία και άλλες [χώρες] εκτός [του ευρώ] εάν χρειάζεται», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι οι σχεδιασμοί για την τραπεζική ένωση στο πλαίσιο της ΕΕ τροποποιήθηκαν ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τις βρετανικές ανάγκες.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι εν μέρει συμφωνεί με τις βρετανικές επικρίσεις στη δέσμευση της συνθήκης της ΕΕ περί «όλο και στενότερης ολοκλήρωσης». Η απάλειψη αυτής της φράσης είναι ένα από τα κύρια αιτήματα του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ελπίζει ότι κατ' αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίσει μια νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ, που έχει δεσμευθεί να διεξαχθεί πριν εκπνεύσει το 2017.

Εξάλλου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως η Ολλανδία δεν θέλει να θεωρηθεί επ' ουδενί μια χώρα που διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών και θα επικεντρωθεί στο ζήτημα αυτό και την αντιμετώπισή του κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της.