Ο κανονισμός του Δουβλίνου παραμένει σε ισχύ, διαμηνύει το Βερολίνο που ζητάει ταυτόχρονα από την Αθήνα να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hot spots).

Αυτό το γεγονός υπογράμμισε τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, όσο και οι εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών της χώρας.  

«Το Βερολίνο περιμένει να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΣ της Γερμανίας και ανέφερε ότι η πλήρης λειτουργία τους, ειδικά στην Ελλάδα, τοποθετείται εντός του μηνός. Ο ίδιος σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές προσφέρει βοήθεια για την κατασκευή και την λειτουργία αυτών των Hotspots.

Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα των κέντρων, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών εξήγησε ότι υπάρχουν αποφάσεις οι οποίες είναι δεσμευτικές και τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Το «Δουβλίνο» εξακολουθεί να ισχύει, δήλωσε και προβλέπει ότι το κράτος που υποδέχεται πρώτο τον πρόσφυγα είναι υπεύθυνο για την διαδικασία ασύλου του. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα αν δεν εφαρμόσει τον Κανονισμό, ο κ. Πλάτε παρέπεμψε στα όσα ορίζει ο ίδιος ο Κανονισμός.