Ξάφνιασε ο Αντώνης Σαμαράς με τη συνέντευξή του στον ισπανικό δημοσιογραφικό όμιλο La Razon, στην οποία τόνισε ότι εξακολουθεί να είναι ενεργός στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας του. «Η ιστορία κρίνει κάποιον αφού αυτός έχει φύγει. Κι εγώ είμαι ακόμα εδώ...» είπε χαρακτηριστικά.  

Ο πρώην Πρωθυπουργός, έχει κρατήσει διακριτική στάση στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ με αποτέλεσμα οι «σαμαρικοί» να έχουν διασπαστεί σε όλα τα στρατόπεδα, κυρίως στο πλευρό του Απόστολου Τζιτζικώστα και του Άδωνη Γεωργιάδη και δευτερευόντως του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Δεν αναφερόταν όμως στην κούρσα διαδοχής της ΝΔ όταν δήλωνε ότι συνεχίζει να είναι ενεργός πολιτικά.  

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει αποδείξει ότι μπορεί να περιμένει σχεδιάζοντας την επιστροφή του. Έχει περάσει δέκα πέτρινα χρόνια, με ελάχιστους φίλους και ατελείωτες ώρες στο υπόγειο του σπιτιού του, έως ότου επέστρεψε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Του χρειάστηκαν άλλα τρία για να κερδίσει τη Ντόρα Μπακογιάννη (που ήταν το φαβορί) στην διεκδίκηση της προεδρίας ης ΝΔ. Και άλλα τρία για να ορκιστεί Πρωθυπουργός.  

Στη συνέντευξή του στον όμιλο La Razon, εμμέσως πλην σαφώς είπε ότι οι εταίροι- δανειστές τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της δικής του μεταρρυθμιστικής κυβέρνησης διευκολύνοντας τους λαϊκιστές. 

Ο Σαμαράς πιστεύει ότι η τρόικα δεν του επέτρεψε να υλοποιήσει το όνειρό του, να γίνει ο Πρωθυπουργός ο οποίος θα έβγαζε τη χώρα από το Μνημόνιο. Παράλληλα πιστεύει ότι είχε φτάσει στην «τελευταία στροφή» πριν πραγματοποιήσει το όνειρό του και η εκλογική αναμέτρηση ανέτρεψε αυτή την πορεία.  

Το τελευταίο που σκέφτεται είναι να αποσυρθεί διακριτικά, σιωπώντας και περιοριζόμενος σε κάποιες επιλεκτικές συναντήσεις. Το γραφείο του στην οδό Δημοκρίτου σε καμιά περίπτωση δεν θυμίζει γραφείο πολιτικού που σκέφτεται να αποσυρθεί. 
Θέλει να παραμείνει ενεργός, να υπερασπιστεί το έργο του και την υστεροφημία του, βλέποντας ότι ήδη τα γεγονότα τον δικαιώνουν.  

Και του αρκεί η πολιτική δικαίωση; Αυτό ουδείς μπορεί να το απαντήσει με ασφάλεια. Πιθανότατα όχι. Αλλά το μόνο σενάριο για ενδεχόμενη επιστροφή, σχετίζεται άμεσα με την πορεία της οικονομίας της χώρας και την αντοχή που θα επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση. Οποιαδήποτε σχετική πρόβλεψη είναι ιδιαιτέρως παρακινδυνευμένη…