Σε μια παλαιότερη δήλωσή του επανήλθε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης αναφορικά με τη γενοκτονία των Ποντίων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Νίκο Χατζηνικολάου στον Ενικό. 

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια»,είπε ο Νίκος Φίλης.

«Δεν θέλω να επιβάλω την άποψή μου ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική την αναγνωρίζει ως γενοκτονία. Άλλο η εθνοκάθαρση και άλλο η γενοκτονία. Υπάρχουν απόψεις διαφορετικές. Γενοκτονία είναι εξόντωση ενός ολόκληρου έθνους. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και επιστημονική κοινότητα ας κριθεί εκεί. Άλλο η προσωπική άποψη που έχει διατυπώσει κάποιος ως πολίτης και δημοσιογράφος και άλλο η πολιτική που ασκεί ως κράτος».