Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) κ. Χελχάτς Ασί είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, στην οποία οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αδιάλειπτη παροχή βοήθειας από μέρους της οργάνωσης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, ενώ όπως προέκυψε θα δοθεί και οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα ύψους 11,6 εκατ. ευρώ. 

'Οπως τόνισε μετά την συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός:

Είναι γνωστή η οργάνωση για τη βοήθεια παρα πολλά χρόνια τώρα, προσφέρει σε πρόσφυγες. Χρειαζόμαστε τη βοηθεια τους και την έχουμε απλόχερα.

Θα γίνει αξιοποίηση στο έπακρο των δυνατότητων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθρας ημισελήνου. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου θα προχωρήσει σε τετραπλασιασμό της οικονομικής ενίσχυσής της προς τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την κάλυψη των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών στη χώρα.
 
Η ενίσχυση θα είναι ύψους 12,7 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 11,6 εκατομμύρια ευρώ) και θα διευκολύνει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό να προσφέρει σε πρόσφυγες και μετανάστες τροφή, νερό, πακέτα προσωπικής υγιεινής, υψηλής μόνωσης θερμικές κουβέρτες, στρώματα, ρούχα και σακίδια σε όλα τα σημεία υποδοχής και φιλοξενίας τους. 
 
Επίσης, θα υποστηριχθεί η παροχή πρώτων βοηθειών και επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στις ακτές, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και βοήθεια για την επανασύνδεση οικογενειών.

 Η οικονομική ενίσχυση θα επιτρέψει στον Ερυθρό Σταυρό να βοηθήσει περίπου 200.000 μετανάστες και πρόσφυγες στο διάστημα των επόμενων επτά μηνών.

Για την αυξημένη οικονομική υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας προς την Ελλάδα, ενημέρωσε σήμερα τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Χελχάτς Ασί.

 «Ζούμε μια κρίση πέραν των προβλέψεων, γι' αυτό είμαστε όλοι συγκλονισμένοι. Τίποτα δεν είναι αρκετό και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Ακούμε το κλάμα των προσφύγων και γι' αυτό κοιτάμε πώς να τους βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο» εξήγησε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Ασί.

«Οι άνθρωποι έρχονται εξαντλημένοι, έχουν ανάγκη το κράτος, έχουν ανάγκη από ψυχοκοινωνική υποστήριξη, κάποιοι έχουν ανάγκη φαγητό ή ιατρική υποστήριξη και χρειάζονται τη βοήθειά μας για να μετακινηθούν. Ξέρουμε λοιπόν τι χρειάζονται και ξέρουμε πώς να ανταποκριθούμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

 Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός, υπογράμμισε ότι «ήδη έχουν επωφεληθεί από τη βοήθεια της Διεθνούς Ομοσπονδίας περίπου 60.000 μετανάστες και ο στόχος της είναι να βοηθήσει περαιτέρω προκειμένου να επωφεληθούν περί τους 200.000 μετανάστες και πρόσφυγες».