Σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών υπό τον υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή πραγματοποιήθηκε σήμερα με επίκεντρο την το δυνατόν μεγαλύτερη απορρόφηση των κονδυλίων του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007 – 2013, δύο μήνες πριν κλείσει η χρηματοδοτική στρόφιγγα.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε να υπάρξει συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να βρεθούν λύσεις και να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι διαδικασίες ολοκλήρωσης των πιο ώριμων έργων.

Μετά την αρνητική απάντηση της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου στο αίτημα της ΚΕΔΕ για χορήγηση παράτασης ενός έτους (έως τις 31-12-2016) στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που χρηματοδοτούνται από το εν λόγω πρόγραμμα, στον αέρα βρίσκονται 480 υπό εξέλιξη έργα σε όλη τη χώρα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό.

 Ο κ. Κορκολής υπογράμμισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί φόρμουλα μέσω της οποίας θα υπάρξουν οι λιγότερες απώλειες πόρων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στα έργα των δήμων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και τα οποία βρίσκονται στον «αέρα», ενώ εξέφρασε τις ανησυχίες των δημάρχων οι οποίες εντάθηκαν μετά την απάντηση της Επιτρόπου.

Ο κ. Στασινός, από την πλευρά του, διατύπωσε την πρόθεση του ΤΕΕ να δημιουργηθεί μια κεντρική δομή, η οποία σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα μπορεί να καταρτίζει τα τεχνικά δελτία για μικρούς δήμους με κατοίκους κάτω από 5.000 καθώς και για ορεινούς και νησιωτικούς δήμους.

Στην ίδια σύσκεψη, ο υπουργός διαβεβαίωσε την ΚΕΔΕ ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν αποδοθεί περίπου 399 εκατ. ευρώ στους δήμους για προγράμματα όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Προνοιακά Επιδόματα, οφειλές προηγούμενων ετών και τα αναπτυξιακά έργα των δήμων.