«Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού​ δεν επιλύονται. Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ», Φώφη Γενημματά μετά τη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα.

Η κυρία Γεννηματά συμπλήρωσε ότι «Δεν πρέπει να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές. «Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι αυτό. Όχι ευχολόγια. Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνουμε το παν για να μη γίνουν τα νησιά μας μικρές Λαμπεντούζες» τόνισε και εξήγησε: 

Έχει φτάσει η ώρα, με την συμβολή της Ευρώπης, να οργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και η συνθήκη του Δουβλίνου να αναθεωρηθεί. Το θέμα δεν προσφέρεται για ασκήσεις εξωτερικής πολιτικής. Δεν είναι διμερές θέμα Ελλάδας - Τουρκίας.

Τελος, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους.

Για το ευαίσθητο ζήτημα των προσφύγων και την έκφραση της αλληλεγγύης μας το ΠΑΣΟΚ, θα αναλάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον αρμόδιο υπουργό.