Συνάντηση με επίκεντρο το προσφυγικό ζήτημα πραγματοποίησαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, με την επικεφαλής του κινήματος να παρουσιάζει τις δέκα προτάσεις του για την αντιμετώπιση-επίλυση της προσφυγικής κρίσης.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά: 

Με τα δειλά βήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το βήμα σημειωτόν της Κυβέρνησης τα μεγάλα προβλήματα του προσφυγικού δεν επιλύονται.

Ο χειμώνας προμηνύεται δύσκολος. Δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθούν και άλλες ανθρώπινες ζωές. Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες γι αυτό. Όχι ευχολόγια.Από εκεί και πέρα, πρέπει να κάνουμε το παν για να μη γίνουν τα νησιά μας μικρές Λαμπεντούζες.

Έχει φτάσει η ώρα, με την συμβολή της Ευρώπης, να οργανωθεί σωστά η υποδοχή, η καταγραφή, η περίθαλψη, η μετεγκατάσταση των προσφύγων σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, και η συνθήκη  του Δουβλίνου να αναθεωρηθεί.

Οι προτάσεις του κινήματος για το προσφυγικό έχουν ως εξής: 

  • Το Προσφυγικό είναι Παγκόσμιο Πρόβλημα, όχι μόνο Ευρωπαϊκό. Γι’ αυτό και απαιτείται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ μια παγκόσμια διάσκεψη για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίλυσης της κρίσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων.
  • Οι Πρόσφυγες πρέπει να παραμείνουν κοντά στις εστίες τους. Και αυτό απαιτεί οικονομική ενίσχυση και συμβολή όλης της διεθνούς κοινότητας.
  •  Να δημιουργηθούν Κέντρα Καταγραφής (Hotspots) σε Τουρκία, Ιορδανία, Λίβανο, ώστε να γίνεται έγκαιρα η καταγραφή, η ταυτοποίηση και η απευθείας εγκατάσταση προσφύγων σε Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.
  •  Αναθεώρηση Δουβλίνου II στην βάση αρχών αλληλεγγύης και προετοιμασία εν όψει σχετικής πρότασης της Επιτροπής τον ερχόμενο Μάρτιο.
  •  Αύξηση του Αριθμού Προσφύγων για Μετεγκατάσταση από την Ελλάδα. Μετά την συμφωνία για «φιλοξενία» 50.000 στο ελληνικό έδαφος έπρεπε ταυτόχρονα να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων για μετεγκατάσταση. Υπήρξε διαπραγματευτικό λάθος που δεν έγινε κάτι τέτοιο. Το θέμα θα πρέπει να επανέλθει.
  • Σχεδιασμός για την προσωρινή παραμονή των 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα, με διασπορά σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ και την κατάλληλη αξιοποίηση χώρων του Δημοσίου. Επίσης το ταχύτερο θα πρέπει να οργανωθούν και να λειτουργήσουν τα 5 Κέντρα Καταγραφής στα Νησιά μας.
  • Δημιουργία μόνιμου Συστήματος Επανεγκατάστασης (Strustured System of Resettlement). Η Επιτροπή θα παρουσιάσει σχετική Πρόταση. Πολλές χώρες-μέλη αντιδρούν. Η Ελλάδα πρέπει να είναι σταθερά υπέρ.
  • Σύσταση European Border and Coast Guard.Τη σύσταση έχει εγκρίνει το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Επιτροπή θα πρέπει να υποστηρίξει τη σύσταση με προϋποθέσεις ως προς την λειτουργία της.
  •  Διεκδίκηση Επαρκούς Χρηματοδότησης/Ενίσχυσης. Η Ελλάδα θα πρέπει μεταξύ άλλων να αξιοποιήσει το άρθρο 122 της Συνθήκης της Λισσαβόνας για έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς όφελος ιδιαίτερα των νησιών του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.
  • Εντατικοποίηση προσπαθειών Ε.Ε. για την επίλυση της κρίσης σε Συρία (ως γενεσιουργού αιτίας της προσφυγικής κρίσης), και ενίσχυση ανάπτυξης τρίτων τωρών (Αφρικής κλπ) για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών (Valleta Summit,11-12/11).