Αιχμές για τις χθεσινές δηλώσεις του Νίκου Φίλη για την Γενοκτονία των Ποντίων άφησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάνης Αμανατίδης, ο οποίος τονίζει σε επιστολή του ότι «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή και ότι για το θέμα αυτό η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη, οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία, ωστόσο, «η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν». 

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας «δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας».

Σύμφωνα με τον κ. Αμανατίδη:

Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει», αναφέρει, σημειώνοντας πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή.