Σφοδρές αντιδράσες προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλης, ότι η σφαγή των Ποντίων δεν ήταν γενοκτονία, με την επιστημονική έννοια του όρου.

Η δήλωση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το υπουργείο Παιδείας ωστόσο να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για «ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Φίλη, που δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας». 

Αντιδρούν οι φορείς του ποντιακού ελληνισμού

«Πυρά» κατά του κ. Φίλη εξαπέλυσαν οι φορείς του ποντιακού ελληνισμού. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται».

Χαρακτηρίζει ανιστόρητες τις απόψεις του κ. Φίλη και δηλώνει έτοιμη να ζητήσει την παραίτησή του, εφόσον δεν τις ανασκευάσει.

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε για το θέμα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι «η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία».

«Νέο Κεμάλ Ατατούρκ» χαρακτήρισε τον κ. Φίλη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.

Πολιτικές βολές

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων πήρε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, χαρακτηρίζοντας προσωπικές τις απόψεις του Νίκου Φίλη.

«Ο καθένας έχει τις προσωπικές και πολιτικές απόψεις του και γι΄ αυτές κρίνεται» είπε ο κ. Βούτσης μιλώντας σε κοινοβουλευτικού συντάκτες, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι «η Βουλή έχει πάρει θεσμικά τις αποφάσεις της». 

«Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων συνιστούν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη που αμφισβητούν τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σημειώνοντας πως:

Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη. 

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, τονίζοντας:

Κύριε Φίλη παραιτηθείτε. Κύριε Τσίπρα διώξτε τον. Όταν ο θλιβερός κ. Φίλης αντιληφθεί τους αγώνες που δόθηκαν για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ίσως να ξεπεράσει τις εθνικά επικίνδυνες ιδεοληψίες του.

«Εάν ο κ. Τσίπρας δεν ζητήσει την παραίτηση του κ. Φίλη σήμερα, θα έχει νομιμοποιήσει την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας» έγραψε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Με δύο tweets σχολίασε ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τις επίμαχες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας:

Με τη σειρά τους, 45 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό ζητούν την αποπομπή του Νίκου Φίλη.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι ΑΝ.ΕΛ. δεν υιοθετούν τη δήλωση του Νίκου Φίλη, υπογραμμίζοντας ότι «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

Αιχμές για τις δηλώσεις του κ. Φίλη άφησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος τονίζει σε επιστολή του ότι «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή και ότι για το θέμα αυτό η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη».

Το ζήτημα προκάλεσε κόντρα κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Επιτροπή για την Ελληνική Διασπορά, με τον βουλευτή της ΝΔ, Γιάννη Αντωνιάδη να αφήνει υπόνοιες για δηλώσεις-Δούρειο Ίππο ενόψει του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Φίλη, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, είπε ότι η γενοκτονία των Ποντίων είναι δυστυχώς μία πραγματικότητα. «Εγώ διαφωνώ με το φίλο μου τον Νίκο, είναι μία προσωπική του άποψη», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής.

«Ο Νίκος Φίλης θέτει όρους επιστημονικής προσέγγισης των ιστορικών δεδομένων και των ιστορικών συμβάντων» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση δεν θέτει θέμα τιμής, στις σφαγές των Ποντίων, στις μεγάλες ιστορικές τραγωδίες οι οποίες πρέπει να είναι πάντα επίκαιρες, να αναγνωρίζονται και να τιμώνται».

Και το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του καλεί τον πρωθυπουργό «να αναλάβει προσωπικά να ξεκαθαρίσει τη θέση της Κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας τη δήλωση του υπουργού Παιδείας «προκλητική και ανιστόρητη». 

«Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι το λιγότερο προκλητικές και καλό θα ήταν να πάρει δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων

Με ανακοίνωσή της, η Χρυσή Αυγή επισημαίνει ότι συντάσσει κείμενο μηνύσεως κατά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, για κακόβουλη άρνηση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

«Εθνικό αίσχος» χαρακτήρισε ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, και παραλλήλισε τον υπουργό Παιδείας με τη Μαρία Ρεπούση.

«Παίρνοντας τη σκυτάλη από την κ. Ρεπούση και τον περίφημο "συνωστισμό" στο λιμάνι της Σμύρνης, ο κ. Φίλης εκφράζει μια εμμονική εθνομηδενιστική ιδεοληψία, δίνοντας άλλοθι σε όσους προσπαθούν να σβήσουν την ιστορία του Πόντου», αναφέρει ο κ. Καράογλου και τονίζει:

Είναι προφανές ότι ο κ. Φίλης παριστάνει πως δεν ακούει τον αναστεναγμό που βγήκε από τα στήθη των θυμάτων της γενοκτονίας την ώρα της θυσίας τους. Ειλικρινά δεν ξέρω τι από τα δυο είναι πιο ανησυχητικό. Η άποψη που εκφράζει ο κ. Φίλης ή το γεγονός ότι παραμένει υπουργός Παιδείας.    

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης αναφέρει πως «οι Πόντιοι εξοντώθηκαν λόγω του γένους τους. Αξίζουν τον όρο γενοκτονία, γιατί γενοκτονία είναι έγκλημα ποινικού δικαίου, ενώ η εθνοκάθαρση στην ουσία είναι περιγραφή εγκλημάτων και δεν έχει ρητή ολοκληρωτική και ρητή νομική αναγνώριση, μόνο επιμέρους στοιχείων αυτής».

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Γκιουλέκας, σε μηνύματά του στο Twitter αναφέρει: