Λύση στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο επιδιώκει η κυβέρνηση, βλέποντας την αδιάλλακτη στάση των τεχνοκρατών του κουαρτέτου στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Καθοριστικής σημασίας είναι η συνάντηση που έχει αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός με τον Πιερ Μοσκοβισί, από τον οποίο προσδοκά μια δήλωση στήριξης υπέρ της προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Ο Πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει συμμαχίες με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης, για τον λόγο αυτό, μετά την στήριξη Ολάντ, επιχειρεί να κερδίσει και άλλους πόντους με τον επίτροπο Οικονομίας, αλλά και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.  Οι εκκρεμότητες, μεταξύ των οποίων και τα «κόκκινα» δάνεια, θα πρέπει να έχουν κλείσει στο επόμενο δεκαήμερο, το οποίο για την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται «κολασμένο»

Πηγές που μετέχουν στη διαπραγμάτευση σημείωναν ότι η μάχη που δίνεται είναι πολυεπίπεδη, ενώ επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία που θα έχει ως κορμό την κοινωνική ευαισθησία και την προστασία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων. Όλες οι πλευρές, δηλαδή Ελλάδα και Ευρωπαίοι, τονίζουν ότι οι ασθενείς ομάδες δεν θα χάσουν τα σπίτια τους, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα παραμένει πόσο πίσω θα κάνει η κυβέρνηση στα εισοδηματικά και  περιουσιακά κριτήρια που ζητούν οι δανειστές. Και αυτό διότι, ήδη, εκφράζεται ανησυχία για το όριο που θα τεθεί ποιοι θεωρούνται σήμερα «ασθενείς κοινωνικές ομάδες». 

«Η μάχη θα δοθεί σε κάθε επίπεδο και η λύση θα είναι πολιτική» τόνισε σήμερα στον ΑΝΤ1 η Όλγα Γεροβασίλη. Έτσι, η πρώτη μάχη θα δοθεί στο  Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, ενώ θα επιδιωχθούν διμερείς επαφές του κ. Τσίπρα σε επίπεδο ηγετών. 

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων έχει στις βαλίτσες του τα μηνύματα της Κομισιόν για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κλείσιμο της αξιολόγησης και περισσότερη δουλειά, ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που δεν ξέρει η κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός στις συζητήσεις που θα έχει με τον κ. Μοσκοβισί θα επιχειρήσει να κερδίσει μια δημόσια δήλωση στήριξης των προσπαθειών της Ελλάδας, αλλά κυρίως, την κατανόηση στο κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα των κόκκινων δανείων.