current views are: 2

3 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση17:05

Βούτσης: Δημοσιοποίηση «πόθεν έσχες» και για μη πολιτικά πρόσωπα

Θέση υπέρ της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες μη πολιτικών προσώπων, πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Δημοσίευση 17:05’
αρθρο-newpost

Θέση υπέρ της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες μη πολιτικών προσώπων, πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Θέση υπέρ της υποχρέωσης δημοσιοποίησης των πόθεν έσχες μη πολιτικών προσώπων, πήρε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Πρόεδρος, δήλωσε πως «θα πρέπει να σταματήσει η πλάκα της ανάρτησης των πόθεν έσχες μόνο από πολιτικά πρόσωπα», σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις για όσους βρίσκονται στο περίγυρο των βασικών Θεσμικών Παραγόντων (Δικαστικοί, Πρόεδροι Οργανισμών κτλ).

Ακόμα, ο πρόεδρος, χαιρέτισε την κυβερνητική πρωτοβουλία της απαγκίστρωσης της Βουλής από τον έλεγχο του συνόλου των υπόχρεων καταβολής πόθεν έσχες, (πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες πρόσωπα) επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια απαίτηση των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά τις Ανεξάρτητες Αρχές και κυρίως τη συζήτηση γύρω από την αναγκαιότητα της αλλαγής των προσώπων στο ΕΣΡ, ο κ. Βούτσης, αναγνώρισε πως λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται για τις εν λόγω ενέργειες στη Διάσκεψη των Προέδρων, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια εξέλιξη πριν από την εκλογή νέου Προέδρου στη ΝΔ, η οποία έχει το σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. « Είναι βεβαίως προτεραιότητα αμέσως μετά», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως βάσει του νέου θεσμικού πλαισίου, τα προτεινόμενα πρόσωπα δεν είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης. Όπως είπε, θα διαμορφωθεί ένα «καλάθι» υποψηφιοτήτων, από τις οποίες, η Διάσκεψη με την πλειοψηφία των 4/5 θα αποφασίσει ποιοι θα είναι αυτοί που θα στελεχώσουν την Αρχή.

Μείωση του αριθμού συνεργατών βουλευτών και πρώην Προέδρων

Από κει και πέρα, ο Πρόεδρος, έκανε λόγο για μια συνολική αναδιάρθρωση της Βουλής, από τον Κανονισμό, τους εργαζόμενους και τους χώρους στους οποίους στεγάζονται κόμματα ή πρώην θεσμικοί παράγοντες. Το επόμενο διάστημα μάλιστα, αναμένεται να γίνει και εκτενέστατή συζήτηση για θέματα που αφορούν τις δαπάνες της Βουλής (η οποίες έχουν μειωθεί στα χρόνια της κρίσης από 220 εκατ. ευρώ σε 130 εκατ. ευρώ) και τα αυτοκίνητα των βουλευτών. Όπως ανακοίνωσε δε, σταδιακά θα υπάρξει και μείωση του αριθμού των συνεργατών (ιδιαίτερα των μετακλητών, πολλοί εκ των οποίων είναι εκπαιδευτικοί), των βουλευτών αλλά και των πρώην Προέδρων της Βουλής (σήμερα είναι έξι για τον κάθε πρώην Πρόεδρο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έρθουν στη Βουλή, προς κύρωση όλες οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.


σχετικα αρθρα