Τελεσίγραφο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα όταν και θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λυθούν τα εκκρεμή ζητήματα στη διαπραγμάτευση έδωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί

«Χρειάζονται περισσότερα μέτρα για να φτάσουμε στη δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων» είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Ο ευρωπαίος Επίτροπος έκανε λόγο για «τρία – τέσσερα εκκρεμή ζητήματα», ωστόσο τόνισε πως «πιστεύω ότι σε πνεύμα συνεργασίας θα τα λύσουμε μέχρι το Eurogroup», ώστε να μπορέσουν να εκταμιευθούν τα 2 δισ. ευρώ που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ως προς τη συζήτηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος κατέστησε σαφές προς τον Επίτροπο, ότι «πρέπει να καταλάβουν και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και υπάρχουν πράγματα που γίνονται σε ύφεση και πράγματα που δεν γίνονται». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση έχει καταρτίσει έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη που περιλαμβάνει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συζήτηση για το χρέος.

Ο κ. Μοσκοβισί, παρά τις επίμονες ερωτήσεις, δεν απάντησε εάν θα αποσυνδεθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Τόνισε απλά την ανάγκη για ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα, βιώσιμες τράπεζες και προστασία των καταθέσεων.

Νωρίτερα στο Μαξίμου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον κ. Μοσκοβισί το θέμα των κόκκινων δανείων, για το οποίο ο γάλλος επίτροπος εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. 

Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, για την οποία και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την βεβαιότητά τους ότι το θέμα θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν το τέλος του χρόνου.