του Πάνου Ρασσιά 

Επικοινωνιακή και πολιτική ανάσα αναζητούν οι υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ, είκοσι μέρες πριν στηθούν οι κάλπες για την εκλογή νέου αρχηγού στην κεντροδεξιά παράταξη και ενώ η εξέλιξη της αργόσυρτης εσωκομματικής διαδικασίας που διανύει το δεύτερο μήνα της, να θυμίζει βραδύκαυστο φυτίλι. 

Με τη χώρα να κινείται οικονομικά και κοινωνικά σε ένα ατέλειωτο αδιέξοδο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μπει σε ένα φαύλο κύκλο εσωτερικής αντιπαράθεσης με τα θέματα που ανακυκλώνουν τα επιτελεία των υποψηφίων να είναι εδώ και ένα μήνα τα ίδια, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της τηλεμαχίας.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που από την αρχή είχε ξεκάθαρα εκφράσει την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μεταξύ των υποψηφίων προκειμένου να μην ακουστούν πράγματα που θα πλήγωναν το Νεοδημοκράτη και την παράταξη, μιλώντας από την Λακωνία επέμεινε στην άποψή του, ενώ εμμέσως εξαπέλυσε πυρά κατά του Απόστολου Τζιτζικώστα για το κώλυμα που έχει να εκλεγεί βουλευτής.

«Διαμέσου της Βουλής παίρνουμε την πλειοψηφία και την κυβέρνηση. Στη Βουλή δίδονται οι μάχες», είπε ο κ. Μεϊμαράκης που χθες το απόγευμα περιόδευσε στη Μεσσηνία, έδρα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ τόνιζαν πάντως στο newpost ότι συμφωνούν με την ιδέα διεξαγωγής εθνικών συνδιασκέψεων. 

Για πόλεμο εναντίον κάνει λόγο ο Απόστολος Τζιτζικώστας που χθες από την Κηφισιά μίλησε για «αγωνία των μηχανισμών της ακινησία». «Δεν θα αλλάξουμε και το Σύνταγμα για να ησυχάσουν», σημείωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, με τους συνεργάτες του να μιλούν στο newpost, για «δήθεν ασυμβίβαστο» και για «φημολογία στα όρια της λασπολογίας».

Το ζήτημα του ντιμπέιτ θέτει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας τα πυρά του κατά του κ. Μεϊμαράκη τον οποίο κατηγορεί ότι κάνει προεκλογική εκστρατεία ως πρόεδρος της ΝΔ και όχι ως υποψήφιος πρόεδρος. «Ο δημόσιος διάλογος δεν είναι εσωστρέφεια, είναι ποιοτικός πολιτικός λόγος» σημείωσε χθες στο Τwitter. 

Στη γραμμή Μητσοτάκη σχετικά με το debate, κινείται και ο Άδωνις Γεωργιάδης που στις συνεντεύξεις του προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υποστηρίζεται από το σύστημα Σαμαρά, το οποίο όπως είπε χθες μοιράζεται και στους άλλους υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ, δηλώνοντας ωστόσο σε κάθε ευκαιρία ότι είναι υπερήφανος που συμμετείχε στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, αρκετοί πολιτικοί κύκλοι πάντως που θέλουν να εμφανίζονται αμέτοχοι στις εσωκομματικές εξελίξεις, προσβλέπουν σε μια πιθανή διάλυση της ΝΔ, μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού, ως μια ευκαιρία για την (ανα)γέννηση πολιτικών σχηματισμών στα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Σε μια τέτοια συγκυρία ήρθε χθες η δήλωση του κ. Σαμαρά στην ισπανική La Razon, «Εγώ είμαι ακόμα εδώ...».