Αντιπαράθεση κυβέρνησης-Νέας Δημοκρατίας στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Αντωνιάδης, στο πλαίσιο της συνεδρίασης, άφησε υπόνοιες ότι οι δηλώσεις του κ. Φίλη μπορεί να αποτελούν ένα «όχημα» έναν «Δούρειο Ίππο» και «διαπιστευτήρια» για το επικείμενο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.

Ο κ. Αντωνιάδης διερωτήθηκε μήπως αυτές οι «αριστερίστικες ιδεοληψίες» του κ. Φίλη έχουν γίνει «εσκεμμένα με βάση κάποιο σχέδιο» και κάλεσε την κυβέρνηση να τις καταδικάσει και τον κ. Τσίπρα να θέσει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων στην επίσκεψή του στην Τουρκία καλώντας τον να «μην τολμήσει να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ».

Στον κ. Αντωνιάδη απάντησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης τονίζοντας ότι αυτή είναι μία προσπάθεια να πυροδοτηθεί ένα κλίμα παραληρήματος.

«Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια Δημοκρατία. Ωστόσο, η θέση της Κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη τόσο με δήλωση του πρώην Κυβερνητικού εκπροσώπου στις 19.5.2015, όσο και στους χαιρετισμούς στις αντίστοιχες ημέρες μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων κατά το παρελθόν» απάντησε με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, προσθέτοντας:

Η εσωτερική μάχη για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορεί να γίνεται με όρους πατριδοκαπηλίας. Θα βοηθούσε την πολιτική ζωή της χώρας αυτή να γίνεται με πολιτικούς όρους και θέσεις, γεγονός που δεν έχουμε δει να συμβαίνει.