του Τάσου Τσιφόρου 

Ευτυχώς που υπήρξε μία (ακόμη) αμφιλεγόμενη δήλωση από τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να δώσει σημάδια αντιπολιτευτικής ζωής. Διότι αν δεν υπήρχε η ομόθυμη αποδοκιμασία των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία αλλά και το αίτημα των 45 γαλάζιων βουλευτών προς τον Πρωθυπουργό για αποπομπή του Υπουργού Παιδείας, η γαλάζια επικαιρότητα θα περιοριζόταν στο... debate, στη χρήση των κομματικών γραφείων αλλά και στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση (!) που παρήγγειλε ο Ανδ. Παπαμιμίκος μετά από καταγγελίες της πλευράς Γεωργιάδη. 

Ακόμα και στελέχη που έζησαν την πολύ σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη το 2009 δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το επίπεδο της εξελισσόμενης προεκλογικής εκστρατείας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας βρίσκονται στα... γαλάζια χαρακώματα με τις υπόγειες και, πλέον, εμφανείς αιχμηρές δηλώσεις να κυριαρχούν. 

Ο κ. Μεϊμαράκης επανέλαβε και χθες τη θέση του εναντίον ενός debate ενώ έθεσε, πλέον και επίσημα, ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής του Προέδρου του κόμματος, δείχνοντας ότι εφόσον εκλεγεί η αλλαγή της (εντελώς) ανοικτής διαδικασίας θα αποτελέσει προτεραιότητά του. Ο ίδιος μίλησε χθες για εξίσωση των νεοδημοκρατών με... οποιονδήποτε περαστικό και άφησε αιχμές ότι η ισχύουσα διαδικασία ευνοεί τη λειτουργία μηχανισμών που θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν το αποτέλεσμα. 

Την ίδια ώρα, στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, ο εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήγγειλε ότι από τα γραφεία του κόμματος, όπου βρίσκεται το επιτελείο Μεϊμαράκη, υπήρξε τηλεφώνημα σε πρώην βουλευτή του κόμματος προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του νυν Προέδρου. Το εντυπωσιακό είναι ότι αποδέκτης του τηλεφωνήματος ήταν ο πρώην βουλευτής Αχαϊας Μιχάλης Μπεκίρης, ο οποίος ως γνωστόν διατηρεί στενές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη και είναι ένας εκ των θερμών υποστηρικτών του Κυριάκου Μητσοτάκη! 

Ένταση προκλήθηκε και μετά την καταγγελία της πλευράς Γεωργιάδη ότι, για άλλη μία φορά, απαγορεύτηκε να εισέλθει στα γραφεία του κόμματος ο κ. Φ. Σιάνης. Ο Σιάνης ήταν μέχρι πρότινος επικεφαλής του τμήματος εθελοντών του κόμματος, τμήμα που καταργήθηκε από τον Ευ. Μεϊμαράκη, θεωρείται εκ των ακραιφνών Σαμαρικών και βρίσκεται στη λίστα υποστηρικτών του Άδωνι Γεωργιάδη. Μάλιστα, ο Γραμματέας της ΝΔ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή ΕΔΕ στο κόμμα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξε και από ποιόν εντολή να απαγορευτεί η είσοδος στο εν λόγω στέλεχος. 

Οι βολές Γεωργιάδη δεν αφορούσαν μόνον τον Σιάνη, αλλά κυρίως την τακτική του κ. Μεϊμαράκη και δευτερευόντως του κ. Τζιτζικώστα ως προς το αίτημα για debate. Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι ο τρόπος που κυλά η προεκλογική περίοδος εγκυμονεί κινδύνους για την ίδια την ενότητα του κόμματος και ζήτησε τη διεξαγωγή τηλεμαχίας και, σωρευτικά ή εναλλακτικά, τον προγραμματισμό δύο συνδιασκέψεων ή συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, κατά τη διάρκεια των οποίων οι υποψήφιοι θα μπορούν να παρουσιάσουν τις απόψεις τους. 

Η νέα πρωτοβουλία Γεωργιάδη, με επιστολή στους τρεις άλλους υποψηφίους, έτυχε μιας σκληρής απάντησης από το επιτελείο Μεϊμαράκη που κατήγγειλε προεκλογικές σκοπιμότητες ορισμένων και προσπάθειες να υποβιβαστεί η εσωκομματική εκλογική μάχη σε επίπεδο παραπολιτικής και ανατροφοδότησης της εσωτερικής έντασης.
Όπως είναι κατανοητό, ο κ. Μεϊμαράκης εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε όχι μόνον το debate αλλά, πλέον, και κάθε άλλο βήμα στο οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν από κοινού και οι τέσσερις υποψήφιοι. 

Αυτή η εξέλιξη δεν μοιάζει, πάντως, να ενοχλεί τον κ. Απ. Τζιτζικώστα, που έχει μεν δηλώσει διαθεσιμότητα για ένα debate, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα μετέχουν όλοι. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ο διάλογος δεν είναι σόου και, προφανώς, μία τέτοια τηλεοπτική διαδικασία δεν περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του. Αυτό, όμως, που προβληματίζει το επιτελείο του Περιφερειάρχη είναι η συνεχής συζήτηση περί της αδυναμίας εκλογής του στη Βουλή, λόγω συνταγματικού κωλύματος ως Περιφερειάρχης, που πλέον λαμβάνει διαστάσεις και φτάνει σε σενάρια αδυναμίας του να λάβει ακόμη και τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Ο ίδιος μιλάει για επιθέσεις και λάσπη από συμφέροντα που ξεβολεύονται από την υποψηφιότητά του ενώ συνεργάτες του σημειώνουν ότι ουδέν πρόβλημα να αναδειχθεί εξωκοινοβουλευτικός πρωθυπουργός υπάρχει. Προαναγγέλλουν, δε, ότι την ίδια άποψη έχουν και βαριά ονόματα της νομικής επιστήμης, που θα τοποθετηθούν δημοσίως. επί του παρόντος, θέση υπέρ του κ. Τζιτζικώστα έλαβε ο πρώην δικαστικός και βουλευτής της ΝΔ, ήδη από την περίοδο Σαμαρά, κ. Χαρ. Αθανασίου.