ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον πολιτισμό (Βίντεο)

Δημοσίευση 4 Νοεμβρίου 2015, 07:01 / Ανανεώθηκε 4 Νοεμβρίου 2015, 09:33
Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον πολιτισμό (Βίντεο)
Facebook Twitter Whatsapp

Την ευτυχία του για την ολοκλήρωση της πρώτης μετεγκατάστασης προσφύγων εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ευχήθηκε σύντομα να επιταχυνθεί η διαδικασία και να οδηγηθούν στους προορισμούς τους οι πρόσφυγες.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Την ευτυχία του για την ολοκλήρωση της πρώτης μετεγκατάστασης προσφύγων εξέφρασε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος ευχήθηκε σύντομα να επιταχυνθεί η διαδικασία και να οδηγηθούν στους προορισμούς τους οι πρόσφυγες.

 

 

Nα σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης.Eδική τελετή στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος αναχώρησης προσφύγων με πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπόρν, τoν επίτροπο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Posted by Alexis Tsipras on Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

Παράλληλα ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη να εντείνει την συνεργασία της με την Τουρκία προκειμένου να σταματήσει η μεταναστευτική ροή που οδηγεί στον θάνατο των ανθρώπων.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είχαμε την χαρά να αποχαιρετήσουμε τους πρώτους 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 άτομα μπροστά στις χιλιάδες που έχουν φυγει από τα σπίτια τους είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και μετά ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης». 

Σήμερα γίναμε μάρτυρες μιας διαδικασίας μετεγκατάστασης η οποία με συντεταγμένο τρόπο πρέπει να επιταχυνθεί για όσους πρόσφυγες βρίσκονται στην χώρα μας. Η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα εισόδου στον διάδρομο των μεταναστευτικών ροών αλλά μέρος του διαδρόμου. Η πόρτα εισόδου είναι η γειτονική Τουρκία. Γι' αυτό η λιγότερο επικίνδυνη και η πιο αποτελεσματική λύση, προϋποθέτει τη συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία, ώστε η ταυτοποίηση και η διαδικασία μετεγκατάστασης να ξεκινά και να γίνεται πια στις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει το καθημερινό ρίσκο και το δράμα της απώλειας ζωών. Να πάμε δηλαδή από τη διαδικασία της μετεγκατάστασης στη διαδικασία της επανεγκατάστασης»

Ιδιαίτερα ευτυχής ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αισθάνεται αγαλλίαση ψυχής καθώς είδε το χαμόγελο στα χείλη αυτών των ανθρώπων και των παιδιών που μέχρι πριν από λίγες ημέρες αγωνιούσαν για την ζωή τους.

Ωστόσο σε αυστηρό ύφος τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η ανθρωποθυσία όπως είπε που ντροπιάζει τον πολιτισμό.

«Είναι κοινή ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα» είπε χαρακτηριστικά. 

«Αισθανόμαστε αγαλλίαση, αλλά και τη μεγάλη συνευθύνη να σταματήσει αυτή η ανθρωποθυσία που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στη θάλασσα του Αιγαίου, να σταματήσει η θάλασσα να ξεβράζει ανθρώπους και τον ίδιο μας τον πολιτισμό. Είναι κοινή μας ευθύνη και πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να σταματήσει αυτό το δράμα»

Μάλιστα όπως είπε, σήμερα οι οικογένειες που έφυγαν ευχαρίστησαν την Ελλάδα και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Ευχαρίστησαν τον λαό που γνωρίζει από αντίξοες οικονομικές συνθήκες και παρόλα αυτά έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους κυρίως στα νησιά. 

«Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες και αντίξοες οικονομικές συνθήκες -γιατί μην ξεχνάμε, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει ανθρωπιστική κρίση από μόνη της, διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού εξαιτίας των προγραμμάτων που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια ζει στην ανέχεια, ζει σε πολύ δύσκολες συνθήκες- εντούτοις ο ελληνικός λαός έχει ανοίξει την αγκαλιά του σε αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα οι κάτοικοι των νησιών»

Τέλος ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει τις δηλώσεις του μπροστά από μια φωτογραφία τριών ηλικιωμένων γυναικών που ταΐζουν γάλα με το μπιμπερό ένα προσφυγόπουλο. Όπως είπε η επιλογή αυτή έγινε γιατί αυτή πρέπει να είναι η εικόνα της Ευρώπης.

«Επιλέξαμε να κάνουμε τις δηλώσεις αυτές έχοντας πίσω μια φωτογραφία και όχι κάποιο σήμα. Ανθρωπιά. Αυτή η εικόνα είναι η ανθρωπιά. Αυτή η εικόνα είναι το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης. Όχι στην Ευρώπη των συντηρητικών στερεοτύπων» κατέληξε ο πρωθυπουργός.