Η βιομηχανία λιπασμάτων στη Δραπετσώνα ιδρύθηκε το 1909. Από την ίδρυση της είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν την πορεία της μέσα στο χρόνο. Πρώτον, διέθετε εξαρχής μια πολύ στενή σχέση με τις τράπεζες. Για την ακρίβεια, ήταν η πρώτη ελληνική εταιρία στης οποίας το μετοχικό κεφάλαιο συμμετείχαν απ’ ευθείας οι τράπεζες. Δεύτερον, τα Λιπάσματα ήταν πάντοτε ταυτισμένα με τον συνοικισμό (αρχικά) και την πόλη (στη συνέχεια) της Δραπετσώνας. Για την ακρίβεια, τα πρώτα πραγματικά σπίτια της υπό διαμόρφωση παραγκούπολης ήταν αυτά πουν έχτισε η εταιρία για το προσωπικό της!

Βιομηχανία των τραπεζών και της Δραπετσώνας, λοιπόν, ήταν πάντοτε τα Λιπάσματα. Η κάθε πλευρά είχε το ρόλο της. Η τράπεζα έπαιρνε τα κέρδη, η Δραπετσώνα κατέβαλλε το κόστος. Όχι μόνο σε ανθρώπινο μόχθο (πολύ μόχθο…), αλλά και σε ποιότητα ζωής. Το εργοστάσιο έδινε μεροκάματο, αλλά έπαιρνε ζωή. Πολλά χημικά και ακόμα πιο πολλή κάπνα που σκέπαζαν την πόλη.

Ένα αιώνα μετά, η αυλαία των Λιπασμάτων πέφτει με τους ίδιους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Από τη μια μεριά η τράπεζα, από την άλλη η Δραπετσώνα. Μόνο που αυτήν την (τελευταία) φορά δεν συνεργάζονται. Συγκρούονται για το πώς θα κλείσει το παλιό και θα ανοίξει το καινούργιο κεφάλαιο της περιοχής.

Η Εθνική Τράπεζα, στης οποίας την κατοχή έχει περιέλθει από το 1993 η κλειστή, πλέον, βιομηχανία μαζί με την έκταση που την περιβάλλει, βλέπει στα Λιπάσματα ένα «στοιχείο ενεργητικού» από το οποίο μπορεί να αποκομίσει μεγάλα οικονομικά οφέλη. Από την άλλη, ο Δήμος Κερατσινίου - Δραπετσώνας θέλει να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα (το τελευταίο που έχει απομείνει στην περιοχή…) και να μετατρέψει την εγκαταλελειμμένη έκταση σε χώρο πράσινου, αθλητισμού και πολιτισμού. Στην τράπεζα, βέβαια, προσδένονται ποικιλώνυμα συμφέροντα που αναζητούν το κέρδος με κάθε τίμημα. Με τον Δήμο συντάσσεται όλη η τοπική κοινωνία. Μια τοπική κοινωνία που βρισκόταν πάντοτε στην «σκοτεινή πλευρά της Σελήνης», και που σήμερα βλέπει το 20% των νοικοκυριών της να μην έχει κανένα εισόδημα.
 
Στις 13 Σεπτεμβρίου, σε μια μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στο Κερατσίνι, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε θέση. Πρώτο λόγο για το μέλλον των Λιπασμάτων θα έχουν οι άνθρωποι, όχι τα κέρδη, είχε πει. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει χαρακτηριστικά πως: 

«Είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τη ρύθμιση ενάντια στην τσιμεντοποίηση στο πρώην εργοστάσιο Λιπασμάτων του Μποδοσάκη στη Δραπετσώνα. Για να έχουν οι κάτοικοι της περιοχής ανάσα πρασίνου, αναψυχής και άθλησης. Για να ανοίξει το μέτωπο της πόλης προς τη θάλασσα. Μια ρύθμιση που, επιπλέον,  δίνει τη νομική βάση στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας να καταθέσει σχέδιο για τη συνολική ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης». 

Αύριο, Πέμπτη, έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την οποία έκανε λόγο προεκλογικά ο πρωθυπουργός. Παρά το θόρυβο που κάνουν τα μεγάλα συμφέροντα, η τροπολογία για τα Λιπάσματα πρέπει να ψηφιστεί ως έχει, παρά τις ισχυρές πιέσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή από μεγάλα συμφέροντα. Όχι μόνο γιατί είναι ζήτημα τιμής για έναν πρωθυπουργό να τηρεί το λόγο του. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι έχει φτάσει πια καιρός στη Δραπετσώνα να έχουνε ζωή.