Για «δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει η ελληνική κυβέρνηση ως του έτους» έκανε λόγο ο Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί εκφράζοντας την ελπίδα του ότι το Εurogroup της Δευτέρας θα δώσει θετικό σήμα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, των 2 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου.

Ο Επίτροπος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το «πνεύμα συνεργασίας και την εμπιστοσύνη» που έχει αποκατασταθεί μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης με σημείο-σταθμό τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

«Η επίσκεψή μου έχει σκοπό την προετοιμασία των επόμενων βημάτων, όπως το Εurogroup της 9ης Νοεμβρίου» τόνισε προσθέτοντας ότι «ως το τέλος της εβδομάδας η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Πιστεύω, σημείωσε, ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό».

Μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για τα προαπαιτούμενα και την ανακεφαλαιοποίηση, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, όπως δεσμευτήκαμε τον Αύγουστο, πρόσθεσε, «με φιλόδοξο και πραγματιστικό τρόπο, ώστε να υπάρξει μια ευφυής έκβαση αποδεκτή από όλους».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα υπάρξει ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται -όπως είπε- από στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Κομισιόν.

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε ότι η γνωστοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών αποτελεί σημαντικό βήμα και δείχνει ότι έχει ανοίξει ο δρόμος.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι ευθύνη της Ευρωπαϊκής τράπεζας. Οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έγιναν γνωστές και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε μπροστά. Δείχνουν τα stress τεστ ότι έχει ανοίξει ο δρόμος και θα πρέπει να ενισχυθούν με μέτρα για να αρθούν οι κεφαλαιακοί ελέγχοι. Θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος για να ανοίξει ο δρόμος για συζητήσεις για το χρέος. Μια τέτοια συζήτηση για το χρέος μπορεί να μας οδηγήσει σε μια επιτυχή έκβαση. Είναι σημαντικό να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό ταμείο στο πρόγραμμα», υπογράμμισε.

Για τα στεγαστικά «κόκκινα» δάνεια, είπε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η κοινωνική δομή της Ελλάδας, αλλά παράλληλα να δημιουργηθεί κουλτούρα ευθύνης και πληρωμής. «Πιστεύω ότι θα φτάσουμε σε έναν καλό συμβιβασμό», είπε.

Εντός του Νοεμβρίου το νέο ασφαλιστικό

Ως προς το συνταξιοδοτικό, είπε ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει βιώσιμο, οι οποίες θα προσδιοριστούν τον Νοέμβριο και διευκρίνισε ότι δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις.

«Σήμερα συζήτησα με τον Κατρούγκαλο για τις συλλογικές συμβάσεις και το ασφαλιστικό. Όπου υπάρχει θέλω, υπάρχει και ένας δρόμος», κατέληξε.

Ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε κατ' επανάληψη την υποστήριξη της Επιτροπής και του ιδίου προσωπικά στις «δύσκολες αποφάσεις» που έχει μπροστά της η Ελλάδα, τονίζοντας ότι «θέλουμε μια Ελλάδα ισχυρή, με απασχόληση, βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, ελκυστική στους επενδυτές. Η Ελλάδα, είπε, είναι μια ευλογημένη χώρα με τεράστια στοιχεία ενεργητικού που μπορούν να αξιοποιηθούν προς όφελος όλων» σημείωσε.