current views are: 5

4 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση09:57

Τσίπρας: Δεν μπορεί να αναγκαζόμαστε να προσφέρουμε στέγη στους πρόσφυγες και να μιλάμε για πλειστηριασμούς

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Δημοσίευση 09:57’
αρθρο-newpost

Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού απασχόλησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας για πρώτη φορά συνέδεσε το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας χαρακτηρίζοντας ως παράλογες τις απαιτήσεις των δανειστών.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να οργανωθεί η μετεγκατάσταση των προσφύγων αλλά και να εξαρθρωθούν οι διακινητές. 

«Συζητήσαμε για το θέμα των προσφυγικών ροών, την επαναλαμβανόμενη τραγωδία. Με νεκρούς και αγνοούμενους. Ενας κατάλογος πόνου που όλο και μεγαλώνει και κάνει επιτακτική την ανάγκη για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής ένωσης τους τελευταίους μήνες αναλαμβάνει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής, αλλά μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει ανθρωπιστική κρίση, με ανέργια και κατάρρευση του εισοδήματος. Και μέσα σε αυτά πρέπει να βρούμε λύσεις γιαυτό. Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος αυτής της ευθύνης, αλλά έχουμε την τιμή να συνεισφερουμε σε αυτό που ονομάζουμε διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης. Αποδεικνύουν οι περιστάσεις πως πρέπει να κινηθούμε με πιο δύσκολους ρυθμούς». 

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό σταθερή θέση της Ελλάδας ειναι ότι θα πρέπει να οργανώσουμε την διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων, να μην ενθαρρύνουμε χερσαίες προσφυγικές ροές από την Τουρκία στην Ευρώπη, αλλά και να συμβάλουμε στην εξάρθρωση των διακινητων. Μάλιστα όπως είπε το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει στην επικείμενη επίσκεψή του στην Τουρκία το δεύτερο δεκαημερο του Νοεμβριου.

«Στηρίζουμε μια συγκροτημένη διαδικασία μετεγκατάσης από Τουρκία στην Ευρώπη και από την Ελλάδα σε άλλες χώρες» είπε και πρόσθεσε ότι hot spots θα δημιουργηθούν σε Κω, Λέρο, Σάμο, Χιο  ενώ σύντομα θα υπάρξει το πρώτο κέντρο πιστοποίησης στη Μυτιλήνη. Εντείνουμε την διαδικασία χρηματοδότησης από την ΕΕ». 

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός συνέδεσε το ζήτημα του προσφυγικού με το ΦΠΑ στα νησιά και τους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας.

«Βέβαια είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Υπάρχουν μια σειρά από ζητήματα που πρέπει να εξετάσουμε που εμπίπτουν σε ένα σκέλος ηθικής. Την ώρα που οι νησιώτες ανοίγουν την αγκαλια τους, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά. 

Την ίδια στιγμή δεχόμαστε πιέσεις για παράλογες απαιτήσεις, για την πιθανότητα να άρουμε την πρώτη κατοικία για τους Έλληνες όταν αναγκαζόμαστε έστω και προσωρινά να προσφέρουμε στέγη στους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει, αντίθετα θα διεκδικήσουμε την ίδια αλληλεγγύη από τους εταίρους. Μεταθέτουμε το πρόβλημα, θέλουμε η Ευρώπη να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες. Είχα τη δυνατότητα να συζητήσω την εξέλιξη αναφορικά τη δυνατότητα του Ευρωπαϊκου κοινοβουλίου να γίνει μέρος του ελέγχου της υλοποίησης της συμφωνίας. Ελπίζω αυτό το αίτημα σύντομα να υλοποιηθεί».


σχετικα αρθρα