Δηκτικός απέναντι στους Ευρωπαίους για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας εμφανίστηκε σε συνέντευξή του στο Βήμα Fm o Παναγιώτης Κουρουμπλής

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής: 

Είναι σαφής η θέση του Τσίπρα και της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να κάνει πίσω η κυβέρνηση στο θέμα των κόκκινων δανείων. Δείξαμε πολύ μεγάλη κατανόηση, σηκώσαμε μεγάλο βάρος σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή και με το προσφυγικό και πραγματικά, δηλαδή, όχι για να το πούμε σοβινιστικά, αλλά πραγματικά, ο ελληνικός λαός, στη συντριπτικότατη πλειοψηφία του, δεν πιστεύω ότι θα το έκανε κανένας άλλος Ευρωπαίος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι ''καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να πιάσουμε τους δύο συγκεκριμένους στόχους που είναι η ανακεφαλαιοποίηση και η ρύθμιση του χρέους. Ξέρουμε πολύ καλά το κόστος όλων αυτών των μέτρων στη ζωή των ανθρώπων, αλλά ήταν μια επιλογή. Τη θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού, θα δοκιμαστούμε και θα κριθούμε κιόλας.

Ο τρόπος με τον οποίο θέτουν όλα αυτά τα ζητήματα δεν σας κρύβω – αν και είμαι πολύ συγκρατημένος – ότι με ενοχλεί και μένα. Πάρα πολύ! Τέλος πάντων, θου Κύριε φυλακή τω στόματί μου''.

Από την πλευρά του εξήγησε ότι η πρώτη κατοικία στην Ελλάδα δεν είναι απλό πράγμα, καθώς συνδέεται με την ψυχολογία του Έλληνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο:

Δεν θα διαλύσουμε (την κοινωνία)… Δεν ξέρω πώς αντιλαμβάνονται την πρώτη κατοικία οι Ευρωπαίοι, αλλά εμείς έχουμε αυτή την ιδιοσυγκρασία και δεν μπορούμε αυτό να το τσαλακώσουμε. Δεν μπορεί! Δεν έχουμε λόγο ύπαρξης… Ε, δεν ξέρω, ας κάνουν κι αυτοί κάπου πίσω. Έχουν κι αυτοί ευθύνες. Αν νομίζουν ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα κρίση, ας την αναλάβουν. Επιλέξαμε να είμαστε στην Ευρώπη και θα πιούμε και το ποτήρι αυτό. Τι να κάνουμε; Δεν ήταν συνειδητή μας επιλογή; Ε, ας πιούμε κι αυτό το ποτήρι. Όχι, δεν μου περνάει (η σκέψη ότι κάναμε λάθος) και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός το χειρίζεται με ψυχραιμία και πάρα πολύ σαφείς επιλογές.