Την πρώτη της κοινοβουλευτική ήττα υπέστη η κυβέρνηση, με την απόρριψη από τις αρμόδιες Επιτροπές του άρθρου 52 του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, που αφορά την αύξηση της φορολόγησης στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.

«Η διάταξη δεν περνάει στην Ολομέλεια». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε την απόσυρση, ο προεδρεύων των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής Γεράσιμος Μπαλαούρας, μετά την άρνηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να την ψηφίσουν.

Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου που κατά τη διάρκεια της συζήτησης ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς καταψηφίστηκε από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί. Υπέρ ψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων. Η Χρυσή Αυγή είχε δηλώσει ότι επιφυλάσσεται σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και ο πρόεδρός του κόμματος Πάνος Καμμένος, είχαν δηλώσει από την προηγούμενη εβδομάδα ότι δεν επρόκειτο να συναινέσουν στην ψήφιση του άρθρου, θεωρώντας ότι θέτει σε κίνδυνο την επιβιώση της ελληνικής ζυθοποιίας.

Το νομοσχέδιο παίρνει πλέον την άγουσα για την Ολομέλεια, προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη.