Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας στο Γαλάτσι ήταν η επόμενη στάση του προέδρου του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στην διάρκεια της οποίας υπογράμμισε ότι πρόκειται ότι το προσφυγικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό.

Ο κ. Σουλτς, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη. Ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και συνομίλησε με ενήλικες και παιδιά που διαμένουν προσωρινά εκεί.

Αγκάλιασε παιδιά προσφύγων και φωτογραφήθηκε μαζί τους και ρώτησε ενήλικες για το λόγο που τους έφερε στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην αφγανική κυβέρνηση και φοβόμαστε τους Ταλιμπάν», του απάντησε ο Νατζίπ Μοχαμαντί.

Η ηλικιωμένη Αφγανή Κομπρά τον πλησίασε κλαίγοντας και του είπε ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν έχει λεφτά για να φύγει από την Ελλάδα.

Ο κ. Σουλτς τη συμβούλεψε να πάει αμέσως σε νοσοκομείο στην Αθήνα για να τη βοηθήσουν οι γιατροί.

Μια άλλη ομοεθνής της, κρατώντας το λίγο μηνών μωρό της στην αγκαλιά, είπε στον κ. Σουλτς, με την έκφραση ανησυχίας ζωγραφισμένη στο πρόσωπό της, ότι θέλει να πάει στη Γερμανία, αλλά ακούει ότι οι Αφγανοί που φτάνουν εκεί επιστρέφονται αμέσως στην πατρίδα τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια, αλλά συμβαίνει σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις.

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τον ξενάγησε σε έκθεση με ζωγραφιές παιδιών που διαμένουν στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Σουλτς, ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γαλατσίου «για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν» και τους εθελοντές «που παράγουν και παρέχουν ένα υπέροχο έργο».

«Βλέπουμε εδώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού», παρατήρησε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε ότι «είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι «οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σε αυτές τις πολύ απλές συνθήκες, δεν ήρθαν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ήρθαν γιατί διέφυγαν από τη βία, την καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς έκανε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.

Έξω από το Παλαί του Γαλατσίου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας η Επιτροπή Αλληλεγγύης Γαλατσίου, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Γαλατσίου, τα μέλη των οποίων κρατούσαν πανό και ζητούσαν άσυλο στους πρόσφυγες.

Εξάλλου, ο δημοτικός σύμβουλος Γαλατσίου Άρης Παπαδοκωστόπουλος πλησίασε τον κ. Σουλτς και ζήτησε να πέσει ο φράχτης του Έβρου.