current views are: 2

4 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:33

Αγωνία Τσίπρα για χαλάρωση των μέτρων εξαιτίας του προσφυγικού

Τη σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα επιχείρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ζητώντας με τον τρόπο αυτό, να μην υπάρχουν απαράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, από μια χώρα που σηκώνει το βάρος των προσφυγικών ροών. 

Δημοσίευση 13:33’
αρθρο-newpost

Τη σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα επιχείρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ζητώντας με τον τρόπο αυτό, να μην υπάρχουν απαράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, από μια χώρα που σηκώνει το βάρος των προσφυγικών ροών. 

Τη σύνδεση του προσφυγικού με το οικονομικό πρόγραμμα επιχείρησε σήμερα ο Πρωθυπουργός, ζητώντας με τον τρόπο αυτό, να μην υπάρχουν απαράλογες απαιτήσεις στη διαπραγμάτευση, από μια χώρα που σηκώνει το βάρος των προσφυγικών ροών. Στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός για την αδυναμία της Ευρώπης να δώσει λύσεις, καθώς ο κ. Σουλτς υποσχέθηκε ότι θα μεταφέρει στην ευρωπαϊκή ηγεσία τα αιτήματα της Αθήνας, τόνισε πάντως ότι πρέπει να τηρηθεί το πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με κυβερντηικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Μάρτιν Σουλτς, διατύπωσε την θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βρίσκεται υπό πίεση, δεδομένου του βάρους που σηκώνει στο προσφυγικό ζήτημα. 

Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στην ρήτρα εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, που ισχύει για χώρες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ενδεικτική είναι η αναφορά του, στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Σουλτς, όπου έστειλε μήνυμα στους Ευρωπαίους, τόσο για τους πλειστηριασμούς όσο και για τον ΦΠΑ στα νησιά. «Δεν μπορεί να μας ζητούν να κάνουμε πλειστηριασμούς για τους Έλληνες, όταν παρέχουμε προσωρινή στέγη σε χιλιάδες πρόσφυγες, ούτε είναι δυνατό να αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας. 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, για το ζήτημα του ελληνικού προγράμματος, αναγνωρίστηκε από τον κ. Σούλτς η ανάγκη να συνεχιστούν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με την Επίτροπο Μοσκοβισί, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα, εν όψει και της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup. 

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη θέση ότι η αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών συναρτάται με την δημιουργία κέντρων ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης προσφύγων στην Τουρκία, καθώς και με την ενίσχυση της φύλαξης των Τουρκικών συνόρων.  

Ο κ. Σούλτς καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Τουρκία λέγοντας ότι ο Πρωθυπουργός βρεθεί στην γειτονική χώρα και εκ μέρους της ΕΕ, η οποία πάντως δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με την Άγκυρα σε ανώτατο θεσμικό επίπεδο. 

Όπως και στην τετραμερή συνάντηση που προηγήθηκε, και στην συνάντηση Τσίπρα – Σούλτς επιβεβαιώθηκε η ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Ελλάδας – ΕΕ, και να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την στήριξη της Ελλάδας στο προσφυγικό ζήτημα.  


σχετικα αρθρα