Ασφυκτικά είναι τα χρονικά περιθώρια για την κυβέρνηση, η οποία έχει στη διάθεσή της μόλις λίγες ημέρες για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, που θα φέρει τα πάνω-κάτω στις συντάξεις. Αυτό διεφάνη και από τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, με τον γάλλο επίτροπο να στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι η υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. 

Κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Μοσκοβισί με κεντρικά θέματα το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, ο υπουργός Εργασίας έλαβε ένα «ναι» και δύο «όχι».

Ειδικότερα, ο γάλλος επίτροπος δέχθηκε να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην προσπάθεια της Ελλάδας για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ωστόσο αρνήθηκε οποιαδήποτε χρονική παράταση της επιδιωκόμενης μεταρρύθμισης, αλλά και τη δυνατότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των εισφορών. Επιπλέον, ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε οποιαδήποτε δράση που θα οδηγούσε σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Πιερ Μοσκοβισί, μετέφερε τη διαπίστωσή του ότι βρήκε «ευήκοα ώτα» από την Κομισιόν και όχι τείχος. 

«Το θέμα των συντάξεων δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί διαδοχικές μειώσεις. Είμαστε κοντά στον στόχο όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, που θα γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Υπενθυμίζεται ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την εφαρμογή ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, την ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, τρία Ταμεία κύριας ασφάλισης -το ΙΚΑ για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, τον ΟΓΑ για τους αγρότες και το ΝΑΤ για τους ναυτικούς-, τη θέσπιση εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, τη δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία.

Ήξεις αφήξεις με την παράταση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Όσον αφορά τον χρόνο υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό, νωρίτερα, δημιουργήθηκε ένα αλαλούμ. Ενώ αρχικά πηγές από το υπουργείο Εργασίας άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη χρονική μετάθεση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης έως τις αρχές του Δεκεμβρίου, στη συνέχεια με ανακοίνωσή του το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή έως το τέλος Νοεμβρίου.

Άλλωστε, όπως προσθέτει η ανακοίνωση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα παρουσιαστεί μέσα στον μήνα.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος έδωσε διορία έως το τέλος του μήνα για την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού, προκειμένου να σημειωθεί πρόοδος στην αξιολόγηση.