Για ανοίκεια επίθεση στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη, για τον οποίο δήλωσε πως ό,τι και να πει... αναπαράγεται και διογκώνεται, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο Α' Πρόγραμμα.

Όπως τόνισε:

Το μείζον είναι οτι υπάρχουν πολιτικά κέντρα και συστημικά κέντρα, τα οποία στοχοποιούν - τον ένα μετά τον άλλο - τα στελέχη της κυβέρνησης. Πρόκειται για ανοίκεια επίθεση στον υπουργό Παιδείας, ο οποίος μέχρι τώρα έχει σταθεί στο ύψος των καθηκόντων του, πάρα πολυ καλά.

Ο,τι και να πει ο Νίκος Φίλης, όπως και να το πει, κάθε μέρα αναπαράγεται και προσπαθούν να κάνουν την τρίχα τριχιά. Θα έπρεπε σήμερα όλες οι εκπομπές να καυτηριάζουν αυτό τον ακροδεξιό συρφετό στον τόπο μας - αυτή η αναφορά στο δημόσιο λόγο προσβάλλει τη χώρα.

Είμαστε η μοναδική κυβέρνηση που ζει σε συνθήκες ανοιχτού πολέμου από ένα μιντιακό κατεστημένο. Αυτό αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

Την ίδια στιγμή, σχετικά με τον φράχτη του Εβρου ότι «αν αυτή τη στιγμή άνοιγε ο φράχτης του Εβρου, θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργηθεί μεταλύτερο - όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά συνολικά; Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη διαχείριση και δεν υπεισέρχεται ιδεολογική προσέγγιση - πρακτικό είναι το ζήτημα του φράχτη».

Αναφερόμενος στις προοπτικές ενεργειακής ανάπτυξης και στη συζήτηση περί ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε ότι γίνονται σκέψεις για τη διασύνδεση της ηπειρωτικής χώρας με την Κρήτη, κάτι το οποίο θα μειώσει το ενεργειακό κόστος - και θα είναι καλό για τους πολίτες και για τη ΔΕΗ.

Ο ΑΔΜΗΕ είναι περιουσιακό στοιχείο που χτίστηκε επί χρόνια και το λιγότερο έχει αξία 1-1,2 δισεκατομμύρια. Στις περισσότερες χώρες τέτοια δίκτυα είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Δεν υπάρχει πια στο τραπέζι η πρόταση της ιδιωτικοποίησης. Αρα μιλάμε πια για μια νέα Δημόσια Εταιρία, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των δικτύων ώστε να αποκοπούν τα πάγια στοιχεία του δικτύου από τη ΔΕΗ - αφού αυτό θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για να παίζει τον ανεξάρτητο ρόλο ο διαχειριστής αυτών των δικτύων υψηλής τάσης. Αρα δεν ιδιωτικοποιείται.

Ο κ. Σκουρλέτης μίλησε και για την τιμή του ρεύματος, καθώς υποστήριξε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ώστε το 2016 να τεθεί το ζήτημα της μείωσης των τιμών του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 Σε σχέση, δε, με την χθεσινή σύγχυση γυρω από την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των αποφάσεων του Υπουργείου, υπογράμμισε ότι υπάρχουν και άλλα ζητήματα με την εταιρεία:

Ηταν εντυπωσιακό που ο Τυπος υιοθέτησε τη φήμη ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός - αλλά χάθηκε η διάψευσή της που έγινε από το ίδιο το ΣτΕ. Εδώ υπάρχει θέμα με το κύρος του ΣτΕ - και πώς αυτός υπονομεύεται από όλους αυτούς τους καλοθελητές. Και αναφέρομαι σε βουλευτες από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που λάβροι άρχισαν να καταφέρονται εναντίον μας. 

Οι αποφάσεις του ΣτΕ όταν ληφθούν είναι σεβαστές, αλλά να σημειώσω ότι αυτή τη στιγμή στο ΣτΕ κρίνεται ένα ζήτημα - το ζήτημα της μεθόδου μεταλλουργίας, που οφείλει η εταιρία να την κάνει δοκιμαστικά, επί τόπου. Υπάρχουν κι άλλα ζητήματα με την ‘Ελληνικός Χρυσός.