Νέα πρόταση πρόκειται να καταθέσει η κυβέρνηση στους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο έως τη Δευτέρα. Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι θα βρεθεί λύση έως το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, η οποία θα προστατεύει το 70% των κατοικιών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί ότι θα βρεθεί ένας καλός συμβιβασμός στο θέμα των κόκκινων δανείων αποτιμάται ως θετική από την ελληνική πλευρά, καθώς η κυβέρνηση εκτιμά ότι καλύφθηκε αρκετή απόσταση μετά την επικοινωνία του θέματος από τον Αλέξη Τσίπρα και τα μηνύματα προς την ηγεσία της Κομισιόν. 

Ωστόσο, το εμπόδιο των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, πάνω από τα οποία θα γίνονται πλειστηριασμοί, δεν έχει αρθεί.  Κατά πληροφορίες, κυβέρνηση και θεσμοί έχουν έρθει πιο κοντά, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τις επαφές των κ.κ. Μοσκοβισί και Σουλτς στην Αθήνα, ωστόσο το μήνυμα του Επιτρόπου Οικονομίας ήταν σαφές: Θα προστατευθεί η κοινωνική δομή και η ιδιοκτησία των Ελλήνων, «όχι όμως όσοι έχουν». Το ερώτημα που τίθεται πλέον στις διαπραγματεύσεις, είναι ποιοι θεωρούνται «έχοντες»...

Ο γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι η λύση που πρέπει να βρεθεί θα προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες και πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά, στην πρόταση που κατέθεσε, έχει προχωρήσει σε «συμβιβαστικές παρεμβάσεις» ως προς τις αντικειμενικές αξίες και τα εισοδηματικά κριτήρια που θα λειτουργήσουν ως «ομπρέλα» για την πρώτη κατοικία. 

«Θα βρούμε το συμβιβασμό ώστε να μην διακινδυνέψουμε τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ενώ ταυτόχρονα να γίνει κτήμα μια κουλτούρα πληρωμής» τόνισε νωρίτερα ο Πιερ Μοσκοβισί, δείχνοντας έτσι ότι θα αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των απαιτήσεων από τους «κακοπληρωτές».