Για στερεότυπα που κρατούν τη χώρα σε ζώνη χαμένων ευκαιριών έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας σε εκδήλωση του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Με αφορμή τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η δήλωσή του για τη γενοκτονία των Ποντίων, ο κ. Φίλης τόνισε ότι «είναι πολλές οι περισπάσεις που δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε με έλλογο τρόπο τα προβλήματα» και πρόσθεσε πως «συνεχώς ορθώνονται παλαιότερα και νέα στερεότυπα, που έχουν κρατήσει τη χώρα μας σε ζώνη χαμένων ευκαιριών».

Παράλληλα, όπως είπε, καθημερινά βλέπουμε την αναζωπύρωση του εθνικιστικού λόγου, τον οποίο ζούμε ως παρηγορητικό λόγο στην οικονομική κρίση. 

Από την πλευρά της, στην ίδια εκδήλωση, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, υπογράμμισε:

Η σκέψη που παράγεται στα πανεπιστήμια αλλάζει τον τρόπο που στοχαζόμαστε ως κοινωνία και πρέπει να βρεθεί τρόπος να διοχετευθεί στην κοινωνία, αλλιώς η σκέψη παραμένει στο εσωτερικό του πανεπιστημίου και δεν βγαίνει στην κοινωνία.

Σχολιάζοντας την επίμαχη δήλωση του Νίκου Φίλη, η κυρία Αναγνωστοπούλου σημείωσε:

Παρατηρούμε φαινόμενα που φτάνουν στα όρια του χουλιγκανισμού, όταν τολμήσει κάποιος από έναν απλό πολίτη έως κάποιον με θεσμικό ρόλο να πει κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για περαιτέρω συζήτηση.