Συνεχίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΝΔ, για «στημένη επιχείρηση στοχοποίησης υπουργών» επισημαίνοντας πάντως ότι η θέση της Πολιτείας για την γενοκτονία των Ποντίων είναι δεδομένη.

Έντονα αντέδρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αφού διερωτήθηκε για τον λόγο «της εκκωφαντικής σιωπής» της κυβερνητικής εκπροσώπου και του ίδιου του πρωθυπουργού για τις δηλώσεις Φίλη, είπε με την σειρά του προς τα υπουργικά έδρανα πως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά θέματα.

Αφού επικαλέστηκε ερώτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σύμφωνα με την οποία εξαιρέθηκε από την ύλη της Γ΄ Λυκείου, η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων, τον περασμένο Ιούνιο επί των ημερών του Αριστείδη Μπαλτά, είπε πως αυτό ειδικά βάζει σε υποψίες όλη την κοινωνία. «Είναι τυχαίο λοιπόν, το ατόπημα και το ολίσθημα του κ. Φίλη και η υπεράσπιση του από τον κ. Σκουρλέτη, ή εμπλέκεστε όλοι μαζί στην καταβαράθρωση της ελληνικής ιστορίας, της ιστορικής μνήμης, του Ελληνισμού».

Προηγουμένως, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, αναρωτήθηκε αν ο υπουργός Παιδείας ακολουθεί «πολιτική κατευνασμού» προς την Τουρκία.

«Αυτό το έγκλημα το ξέρω από τους δικούς μου όχι από τα βιβλία. Κι αυτό το έγκλημα είναι που δεν πρέπει να ξεχαστεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος τόνισε πως οι άνθρωποι που το υπέστησαν έλεγαν απλώς «μας έσφαξαν, δεν έλεγαν γενοκτονία ή εθνοκάθαρση». «Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσουμε είναι ότι το έγκλημα συντελέσθηκε και χάθηκαν οι πατρίδες μας» είπε ο Γιάννης Τσιρώνης επισημαίνοντας πως η «σπέκουλα» των Τούρκων αφορά στην αμφισβήτηση αυτού καθαυτού του εγκλήματος.

Εναντίον και της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στράφηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτηρίζοντας «αντεθνικές» τις θέσης του ΣΥΡΙΖΑ και «αρνησιπάτριδες» τα στελέχη του, ενώ κατηγόρησε για «λαϊκισμό» και σπέκουλα την ΝΔ.