«Στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί κανείς να δείξει μια ελαστικότητα» δήλωσε ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αναφερόμενος στη χώρα μας. 

Ο κ. Σουλτς, σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε πως «η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο δύσκολη πρόκληση μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Από τη μια μεριά η οικονομική κρίση και από την άλλη το θέμα των προσφύγων. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Έχω θέσει επανειλημμένα το θέμα ότι στο σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση ιδιαίτερων καταστάσεων, μπορεί να δείχνει κανείς ελαστικότητα. Και στην περίπτωση αυτή πρόκειται για μια τέτοια κατάσταση».

Πάντως έσπευσε να τονίζει πως δεν θα συμβούλευε τη σύνδεση του προσφυγικού με το εν εξελίξει ελληνικό πρόγραμμα

«Το ένα είναι μια εσωτερική ελληνική υπόθεση, η οποία πρέπει να ρυθμιστεί εντός της ευρωζώνης, το άλλο δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ένα πρόβλημα το οποίο παρουσιάζεται στην Ελλάδα και αυτό είναι ένα πρόβλημα ολόκληρης της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά. 

Τόνισε παράλληλα πως «χρειαζόμαστε μια φύλαξη των συνόρων από κοινού με την Τουρκία, μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Χρειαζόμαστε επίσης κοινό ευρωπαϊκό έλεγχο στη θάλασσα με την Τουρκία και κυρίως χρειαζόμαστε πάνω απ΄ όλα την αναγνώριση της Τουρκίας ως ασφαλή χώρα προέλευσης. Ο ρόλος της Τουρκίας είναι ένας ρόλος κλειδί, χωρίς αμφιβολία» είπε.

Χαρακτήρισε εξάλλου την επερχόμενη επίσκεψη στου Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία ως «ένα καλό βήμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν είναι αισιόδοξος ότι θα επιλυθεί σύντομα η προσφυγική κρίση, αλλά πιστεύει ότι θα ενσωματωθούν σταδιακά οι πρόσφυγες και θα επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες.