Χθες, στο κέντρο της Αθήνας διαδήλωναν συνταξιούχοι και ανάπηροι διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στις αποδοχές και ζητώντας αξιοπρεπή διαβίωση. Τα πλοία συνέχιζαν να είναι δεμένα στα λιμάνια λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, ενώ η ΠΟΕ- ΟΤΑ έκανε καταλήψεις στα δημαρχεία όλης της χώρας. Προχθές είχαμε μαθητικές κινητοποιήσεις, ενώ στις 12 του μηνός θα έχουμε μεγάλη απεργία από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Στον Θεσσαλικό κάμπο οι αγρότες ετοιμάζονται για τη σπορά και όλα δείχνουν ότι με το τέλος του μήνα τα τρακτέρ θα εμφανιστούν στην εθνική οδό.

Ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να πείσει τους εταίρους (διαπραγματευόμενος σκληρά για τα κόκκινα δάνεια) ότι πρέπει να υπάρξει προστασία της πρώτης κατοικίας. Και δείχνει αποφασισμένος, αυτό να αποτελέσει πραγματική κόκκινη γραμμή. Αντιπροσωπεία της ΕΚΠΟΙΖΩ μετέφερε στον Γιάννη Δραγασάκη την ανησυχία της ότι σε περίπτωση που το όριο τεθεί στις 200.000 ευρώ, ένας στους τρεις οφειλέτες δεν θα μπορέσει να κρατήσει το σπίτι του.  

Ο Νοέμβριος, εκτός των άλλων, προοιωνίζεται σαν μήνας και του ασφαλιστικού και όπως είπε ο Μοσκοβισί, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό δεν είναι ποτέ δημοφιλείς.  

Συνταξιούχοι, ανάπηροι, ναυτικοί, δημοτικοί υπάλληλοι, μαθητές, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, αγρότες. Άνθρωποι που βρέθηκαν στην πρέσα του Μνημονίου και αγωνίζονται να σώσουν το σπίτι τους και να συνεχίσουν να ζουν με αξιοπρέπεια. 
Σχεδόν όλη η κοινωνική και πολιτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πλειοψηφία τους στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα ευελπιστώντας σε καλύτερες μέρες. Και τον ξαναστήριξε δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού γνωρίζουν ότι είναι αναγκασμένοι να υλοποιήσουν τη συμφωνία που υπέγραψαν με τους δανειστές και αυτό τους φέρνει, νομοτελειακά, απέναντι σε «δικά» τους κοινωνικά στρώματα. Προσπαθούν ταυτοχρόνως, να βρουν «ισοδύναμα» για να μειώσουν τις αντιδράσεις και να δώσουν χειροπιαστές αποδείξεις για τις (καλές) προθέσεις τους.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, μπορεί να αποτελέσει ένα από αυτά τα «ισοδύναμα». Το χτύπημα της φοροδιαφυγής και κυρίως των ηχηρών περιπτώσεων όπως τα ευρήματα που ενδεχομένως προκύψουν από το ξεκαθάρισμα της λίστας Λαγκάρντ, μπορεί να αποτελέσει ένα άλλο. Τα υπόλοιπα, προσώρας αναζητούνται…