current views are: 3

5 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση05:10

Χαμηλή πτήση κάτω από τα ραντάρ της τρόικας…

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν υποστηρίξουμε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο για την τύχη της κυβέρνησης αλλά, κυρίως, για το σε ποια χώρα θα ζούμε –το πόσο χειρότερη θα γίνει… 

Δημοσίευση 05:10’
αρθρο-newpost

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν υποστηρίξουμε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο για την τύχη της κυβέρνησης αλλά, κυρίως, για το σε ποια χώρα θα ζούμε –το πόσο χειρότερη θα γίνει… 

Δεν είναι καθόλου υπερβολή αν υποστηρίξουμε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο για την τύχη της κυβέρνησης αλλά, κυρίως, για το σε ποια χώρα θα ζούμε –το πόσο χειρότερη θα γίνει… Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια, όπως και οι δυσκολίες. Τα ανοιχτά «μέτωπα» δεκάδες πολλά από τα οποία αλληλοεξαρτώνται και αλληλοκαθορίζονται. Προεκλογικά, ωστόσο, είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα υπάρχει η δυνατότητα για «αντάρτικο», ενώ αρκετά είχαν επενδυθεί στο «παράλληλο πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα, «η χαμηλή πτήση κάτω από τα ραντάρ της τρόικας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά σημερινοί υπουργοί, δεν υπάρχει. «Κόκκινα δάνεια», ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, φάρμακα, ισοδύναμα ΦΠΑ, ασφαλιστικό, όλες οι «χαμηλές πτήσεις», έχουν καταγραφεί από τα ραντάρ των Βρυξελλών -είναι φανερό ότι δεν ξεφεύγει απολύτως τίποτα… Η κυβέρνηση, όπως σιγά – σιγά διαφαίνεται, έχει σχεδιάσει δύο «οδικούς χάρτες», που ακόμα είναι υπό διαμόρφωση και η υλοποίησή τους εξαρτάται από τους δανειστές: έναν μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και έναν για μετά. Ουσιαστικά, αυτός ο δεύτερος «οδικός χάρτης», θα είναι και το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας για την επόμενη πενταετία. Προς ώρας δεν κινείται απολύτως τίποτα –όχι μόνο στην οικονομία…

Και αν είναι σωστό, θεωρητικά, σ’ ένα βαθμό, όλα τα θέματα να παραμένουν ανοιχτά -με τη λογική ότι δεν μπορείς να αποδέχεσαι τις προτάσεις του κουαρτέτου με «κάτω τα χέρια»- επί της ουσίας δεν παράγεται πολιτική αντιμετώπισης των «μετώπων» προς όφελος της κοινωνίας. Αυτό, μαθηματικά, θα οδηγήσει σε πλήρη εφαρμογή των προτάσεων του κουαρτέτου -ήδη το ζήσαμε με την υπογραφή του μνημονίου στην περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ… Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Π. Μοσκοβισί, άλλωστε, ήταν αρκετά σαφής τονίζοντας, χθες, ότι «όσον αφορά την Ελλάδα, έχουμε πυξίδα, την υιοθέτηση του μνημόνιου κατανόησης και του προγράμματος. Τίποτα δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε αυτές τις μεταρρυθμίσεις». Ζητά, δηλαδή, εφαρμογή προγράμματος απαντώντας, ταυτόχρονα, και στο αίτημα της κυβέρνησης για χαλάρωση λόγω των προσφυγικών ροών. 

Η χθεσινοβραδινή τελεκόφερανς στελεχών της κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους δεν έδωσε ουσιαστικές λύσεις. Τα «κόκκινα δάνεια» παραμένουν σε εκκρεμότητα με τους δανειστές να επιμένουν στην ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και την ελληνική κυβέρνηση να αναζητά την χρυσή τομή που δεν υπάρχει… Τα σπίτια από 100 τ.μ. και πάνω, ιδιαίτερα αν βρίσκονται σε «καλές περιοχές», ελάχιστες πιθανότητες έχουν να διασωθούν. Αν και ο Π. Μοσκοβισί εμφανίζεται βέβαιος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός για τους πλειστηριασμούς με την ελληνική κυβέρνηση κανείς δεν φαίνεται να αμφιβάλλει ποιους θα καταδικάζει ο όποιος «έντιμος συμβιβασμός».

ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν θα επιβληθεί με εναλλακτική λύση τη φορολογία του τζόγου. Ανάλογα του πως θα εφαρμοστεί η φορολογία (αύξηση φόρου στον ΟΠΑΠ ή της τιμής της «στήλη») θα αποδώσει μέχρι και 500 εκ. ευρώ καλύπτοντας έτσι το ποσό που θα απέδιδε ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που βρίσκεται σε εξέλιξη, φαίνεται να ολοκληρώνεται πριν το τέλος του χρόνου προκειμένου να μην υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων. Ο Μ. Ντράγκι, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεν μας «αγάπησε» ξαφνικά. Απλά θέλει να διαφυλάξει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα από κλυδωνισμούς, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο καθώς οι αμερικάνοι δεν αποκλείουν αύξηση επιτοκίων από το νέο χρόνο. Γι’ αυτό και επιμένουν στην αποδέσμευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την αξιολόγηση καθώς εκφράζονται φόβοι για τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης άμεσα –σώζουμε τις τράπεζες και βλέπουμε…

Το πιο μεγάλο πρόβλημα, όμως, θα αποδειχτεί το ασφαλιστικό. Σ’ αυτό που πρέπει να απαντήσει πρώτα απ’ όλα η κυβέρνηση, και μετά συζητούμε τα υπόλοιπα, είναι αν το σύστημα θα διατηρήσει τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα του. Σύστημα που στηρίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών και όχι στις περαιτέρω μειώσεις των ήδη κουτσουρεμένων συντάξεων. Ίδωμεν…


σχετικα αρθρα