current views are: 6

5 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση08:04

«Φάκελος Μυτιλήνη» στη σκακιέρα του Τσίπρα

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να δείξει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Πρόσφυγες εκτός ελέγχου, στοιβαγμένες οικογένειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, νησιώτες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους. 

Δημοσίευση 08:04’
αρθρο-newpost

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να δείξει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Πρόσφυγες εκτός ελέγχου, στοιβαγμένες οικογένειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, νησιώτες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους. 

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε εισηγήσεις να δείξει στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου το προσφυγικό πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση. Πρόσφυγες εκτός ελέγχου, στοιβαγμένες οικογένειες στο λιμάνι της Μυτιλήνης, νησιώτες πέρα από το όριο των δυνατοτήτων τους. Αυτή είναι η καθημερινότητα που ζει η Λέσβος και τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα προσφύγων και αυτό θα πρέπει να δείξει στον Μάρτιν Σουλτς, στην σημερινή επίσκεψή τους στη Μυτιλήνη. 

Από την πλευρά του, ο κ.Σουλτς συμφώνησε με την άποψη ότι η προσφυγική κρίση είναι ενα πρόβλημα ευρωπαϊκό που θα πρέπει να βρει ανταπόκριση και λύση σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο. Καθώς η Ευρώπη δεν δείχνει προθυμία να αντιμετωπίσει την κατάσταση, την ώρα μάλιστα που το Βερολίνο παίζει τα δικά του παιχνίδια στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να αναλάβει πρωτοβουλίες περιφερειακών συμμαχιών. Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί μια καθόλα θεσμική και ανθρωπιστική στρατηγική εμπέδωσης του αδιεξόδου που υπάρχει στο προσφυγικό ζήτημα. 

Το Μαξίμου αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν, ώστε να δεχθεί σαν “χωνευτήρι ψυχών” το μεγάλο βάρος της επιχειρησιακής και οικονομικής αντιμετώπισης του ζητήματος, υπό την πίεση των οικονομικών δεσμεύσεων. 

Ήδη από χθες ο Πρωθυπουργός συνέδεσε ευθέως τη συνεργασία της Ελλάδας στο προσφυγικό, με τη χαλάρωση των απαιτήσεων των θεσμών στα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Έθεσε, μάλιστα, στις κατ’ιδίαν συναντήσεις που είχε, τόσο με τον Πιερ Μοσκοβισί όσο και με τον Μάρτιν Σουλτς, το θέμα της ελαστικότητας του Συμφώνου Σταθερότητας, ως χώρα που δεχόμαστε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού. Το “όχι” που εισέπραξε από τον γάλλο Επίτροπο, ο οποίος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό το ξεχωριστό καθεστώς του Μνημονίου, οδήγησε την κυβέρνηση σε αλλαγή πλεύσης, γι’αυτό και επιχειρήθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η αποσύνδεση του προσφυγικού από την υλοποίηση του προγράμματος. “Αυτό που έχει σημασία είναι να αντιληφθούν όλες οι πλευρές ότι η έντιμη συνεργασία στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση, μπορεί να οδηγήσει σε αμοιβαίως επωφελείς λύσεις” ήταν το πνεύμα των δηλώσεων κυβερνητικών πηγών, μετά τις επαφές με Μοσκοβισί και Σουλτς.

Άλλωστε, σημείωναν οι ίδιες πηγές, τα μηνύματα εστάλησαν και η διαπραγμάτευση επί των παράλογων απαιτήσεων των δανειστών, μπορεί να τεθεί πλέον σε νέα βάση, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνική έκρηξη που απειλείται στην Ελλάδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη τόσο με την έξαρση του εθνικισμού που ελλοχεύει το προσφυγικό, όσο και με την πίεση των φορολογικών, ασφαλιστικών και δημοσιονομικών μέτρων στα οποία εξωθείται η ελληνική κυβέρνηση. 


σχετικα αρθρα