Σκηνικό επανάληψης των δραματικών διαπραγματεύσεων του περασμένου καλοκαιριού τείνει να διαμορφωθεί όσο παραμένει μεγάλη η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές, και μάλιστα σε σειρά (!) ζητημάτων, με την ελληνική κυβέρνηση να αναμένει από την άλλη πλευρά του τραπεζιού στάση με «ένα γραμμάριο κατανόηση», όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός. 

Την ώρα, δηλαδή, που η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε υποδοχέα των προσφυγικών ροών –τη στιγμή μάλιστα που άλλοι κλείνουν τα σύνορά τους- οι εταίροι της αρνούνται να επιδείξουν διάθεση συνεννόησης με βήματα υποχώρησης εκατέρωθεν. Θέμα στο οποίο η Αθήνα βρήκε πάντως ένα σημαντικό σύμμαχο στο πρόσωπο του σοσιαλδημοκράτη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. 

Εκατό δόσεις, πλειστηριασμοί, ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και ισοδύναμα, αλλά και ασφαλιστικό μέσα στον Νοέμβριο –όλα αυτά φτιάχνουν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ»,  μια ασφυκτική «θηλιά» σε μια χώρα που δεν τελεί υπό κανονικές συνθήκες (στο τμήμα του ανατολικού Αιγαίου ειδικότερα). Με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αισθάνεται την ανάγκη, λίγα 24ωρα πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, να επιτεθεί στους «ανόητους» και «επικίνδυνους» θιασώτες του Grexit, φωτογραφίζοντας έτσι τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τους συμμάχους του. Σχέδια που δεν έχουν ενταφιαστεί ακόμη και σήμερα, όπως υπαινίχθηκε… 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε, έτσι, στο παρά πέντε του κρίσιμου Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να συνδέσει, όπως είχε κάνει και σε όλες τις επίσημες επαφές που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, τους πλειστηριασμούς κατοικιών των Ελλήνων, με τη στέγη και τη θαλπωρή που οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι δίνουν στους πρόσφυγες. (Στο προσφυγικό πιο συγκεκριμένα, αναμένεται εξάλλου μεγαλύτερη συμμετοχή της Εκκλησίας και των δομών που αυτή έχει δημιουργήσει, όπως καταδείχθηκε στη χθεσινή συνάντηση πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου. Κλίμα που θα αποτυπωθεί και στην αυριανή σύσκεψη για το θέμα,  με τη συμμετοχή κυβέρνησης, Εκκλησίας, Τ.Α., εθελοντών κ.α.). 

Παρά τη γενικότερη ανησυχία για τα τελευταία 24ωρα των διαπραγματεύσεων, Πιέρ Μοσκοβισί και Γιώργος Σταθάκης άφηναν χθες περιθώριο ευτυχούς κατάληξης στο ακανθώδες ζήτημα των πλειστηριασμών –και όλα αυτά πριν ξεκινήσει η νυχτερινή τηλεδιάσκεψη. Και ας σημειωθεί ότι διάθεση για λογικές υποχωρήσεις δείχνει η κυβέρνηση, βάζει όμως κόκκινη γραμμή στην προστασία της μεγάλης πλειοψηφίας της α’ κατοικίας.