Άρρωστο κόμμα χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Νέα Δημοκρατία, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την έλλειψη διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. 

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν μπορούμε ούτε καν να συμφωνήσουμε στα αυτονόητα» τόνισε στον Realfm ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένα κόμμα στη δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ, το οποίο δεν διεξάγει κάθε είδους δημόσιο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων. «Εγώ έχω προτείνει πολλές εναλλακτικές λύσεις και στην τηλεόραση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Πολιτική Επιτροπή» ανέφερε και υπογράμμισε:

Ξεκινώ με τη διάγνωση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα άρρωστο κόμμα το οποίο πρέπει να αλλάξει δραστικά εάν θέλει να επικοινωνήσει και πάλι με τα δυναμικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας (…) Άρα εγώ δίνω μια διάσταση κατεπείγοντος στην ανάγκη να αλλάξουν πολλά πράγματα στη ΝΔ, και προβάλλω τη δική μου υποψηφιότητα ως μια υποψηφιότητα δημιουργικής ανανέωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξουν δύο γύροι για την ανάδειξη του νέου προέδρου και εξέφρασε την άποψη ότι «δεν μπορεί η ΝΔ να κερδίσει εκλογές εάν δεν στραφεί πιο συστηματικά και πιο μεθοδικά στον χώρο του μετριοπαθούς κέντρου».

Για τον Απόστολο Τζιτζικώστα είπε είναι κοντά σε κάποιες απόψεις, όπως το γεγονός ότι και οι δύο «αναγνωρίζουμε την ανάγκη να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία», τονίζοντας πάντως ότι είναι πρόβλημα ο αρηχγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην είναι κοινοβουλευτικό στέλεχος. Και συμπλήρωσε:

Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να υλοποιήσει αυτή την αλλαγή. Και εκεί ερχόμαστε στα ζητήματα του πολιτικού περιεχομένου αλλά και του συγκεκριμένου βιογραφικού που ο καθένας κομίζει σε αυτή την προσπάθεια. Θεωρώ επίσης ότι είναι πρόβλημα κάποιος ο οποίος διεκδικεί τελικά να γίνει πρωθυπουργός, να μην έχει διατελέσει υπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «προϋπόθεση συμμετοχής σε ένα ψηφοδέλτιο ενός κόμματος είναι κάποιος να έχει διακριθεί στην πραγματική ζωή, στην πραγματική κοινωνία και στην πραγματική οικονομία», λέγοντας χαρακτηριστικά:

Έχουμε κουραστεί και στη ΝΔ από ανθρώπους οι οποίοι έχουν κολλήσει μόνο κομματικά ένσημα και είναι προϊόντα του κομματικού σωλήνα.

Σχολιάζοντας την υποψηφιότητα του Άδωνι Γεωργιάδη, υπογράμμισε:

Εγώ για τον Άδωνι έχω να πω καλά λόγια. Εγώ δεν πρόκειται να λέω διαφορετικά πράγματα τώρα από αυτά που έλεγα. Θεωρώ ότι ο Άδωνις ήταν ένας αποτελεσματικός υπουργός και ένα στέλεχος που έχει πολλά να προσφέρει στη ΝΔ. Θεωρώ όμως ότι δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή τη διεύρυνση για την οποία σας μίλησα. Όταν ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως δεξιός εκ των πραγμάτων περιχαρακώνει τη δική του υποψηφιότητα.