Τρία εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες θα φθάσουν μέχρι το 2017 στην Ευρώπη προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας λόγο για «μία μικρή, αλλά θετική επίπτωση» στην ανάπτυξη.

«Συνολικά, τρία εκατομμύρια επιπλέον άνθρωποι θα φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση» από το 2015 μέχρι το 2017, αναφέρει η Κομισιόν στην έκθεση οικονομικών προβλέψεων.

Η ροή των προσφύγων προς την Ευρώπη θα έχει «μία συνέπεια για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα είναι μικρή, αλλά θετική για την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σύνολό της», δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Ο ευρωπαίος επίτροπος εκτιμά ότι η θετική επίπτωση της προσφυγικής ροής «θα συνίσταται στην αύξηση του ΑΕΠ από 0,2% έως 0,3% μέχρι το 2017». Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει υπ΄όψιν τις επιπλέον δημόσιες δαπάνες , καθώς και τη συνεισφορά επιπλέον εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας.

Τα αποτελέσματα από την άφιξη του τεράστιου αριθμού προσφύγων στην Ευρώπη θα είναι πιο σημαντικά για τις χώρες υποδοχής και εξαρτάται από τις πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμοσθούν, πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές αντιμάχονται μία σειρά προκαταλήψεων και συνεπικουρούν την πολιτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

ΟΗΕ: 5.000 πρόσφυγες κάθε μέρα τον χειμώνα στην Ευρώπη

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε ότι 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες αναμένεται να φθάνουν την ημέρα φέτος το χειμώνα στην Ευρώπη από την Τουρκία, απευθύνοντας έκκληση, παράλληλα, για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων προκειμένου να αποτραπούν νέες τραγωδίες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια τους επόμενους μήνες.

Μέχρι σήμερα, οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών υπολόγιζαν σε 700.000 τις αφίξεις για ολόκληρο το 2015 και σε άλλες 700.000 τις αφίξεις για το 2016.

Περισσότεροι από 760.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από τις αρχές τους έτους (3.440 έχασαν τη ζωή τους κατά τη διέλευση) με κατεύθυνση την Ελλάδα και την Ιταλία, εγκαταλείποντας τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ερυθραία, καθώς και περιοχές ενόπλων συγκρούσεων στην Αφρική. Περισσότεροι από 608.000 έχουν φθάσει στην Ελλάδα και 142.200 στην Ιταλία.

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή πιθανόν να επιτείνουν τα δεινά των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα και ταξιδεύουν μέσω των Βαλκανίων, και ίσως να έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν κι άλλες ζωές, εάν δεν ληφθούν άμεσα επαρκή μέτρα», ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία δημοσιοποιώντας το σχεδιασμό του για το φετινό χειμώνα.

Ο οργανισμός αναζητά πρόσθετα κεφάλαια ύψους 96,15 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της Κροατίας, της Ελλάδας, της Σερβίας, της Σλοβενίας και της ΠΓΔΜ, με τις έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες για την μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη να διαμορφώνονται στα 172,7 εκατ. δολάρια.

Οι νέοι πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση εγκαταστάσεων στέγασης και υποδοχής προκειμένου να αντέχουν σε χειμερινές καιρικές συνθήκες αλλά και για να δοθούν σε οικογένειες σκηνές και μονάδες στέγασης με θέρμανση, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Θα βελτιωθούν επίσης οι εγκαταστάσεις υγιεινής και τα συστήματα παροχής νερού.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, «στα πακέτα βοήθειας που θα διανεμηθούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες θα περιλαμβάνεται χειμερινός ρουχισμός και κουβέρτες, καθώς και άλλα απαραίτητα αντικείμενα» για την προστασία των προσφύγων από τις καιρικές συνθήκες.

Ολοένα και περισσότερα παιδιά ακολουθούν τα καραβάνια των προσφύγων που εισρέουν στην Ευρώπη, με κάποιες οικογένειες να επιλέγουν μια νέα διαδρομή από την Τουρκία στη Βουλγαρία αποφεύγοντας το Αιγαίο καθώς ενσκήπτει ο χειμώνας, όπως ανακοίνωσε χθες η Unicef.