Την καταδίκη του για τον προπηλακισμό του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κουμουτσάκου εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που εξαπέλυσε πυρά κατά της Χρυσής Αυγής και τόνισε πως οι δηλώσεις του για τη γενοκτονία των Ποντίων διαστρεβλώθηκαν. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα, ο κ. Φίλης τόνισε πως «μερικοί,  μεταχειρίζονται τις μνήμες των ανθρώπων με τρόπο τραμπούκικο και φασιστικό». 

«Πώς είναι δυνατό να το πυροδότησε το περιστατικό η δήλωση του υπουργού Παιδείας; (σ.σ. για τη γενοκτονία των Ποντίων», διερωτήθηκε ο υπουργός και συνέχισε: 

Θέλω να ρωτήσω: Ποιοι οπλίζουν το χέρι των τραμπούκων; Ποιοι όπλισαν τα χέρια τους με μαχαίρια για να σκοτώνουν φτωχούς ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας; Ποιοι όπλισαν το χέρι του Γιώργου Ρουπακιά; 

Ο κ. Φίλης τόνισε πως το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται «με τρόπο αποκρουστικό, είναι μία απειλή κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών» και πρόσθεσε: 

Το ζήσαμε με την παραχάραξη της δικής μου άποψης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Ως υπουργός υλοποιώ την επίσημη θέση της κυβέρνησης, απάντησα πως τιμώ τα θύματα, τους ανθρώπους που έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας στον Πόντο. Είναι φτωχό και περιττό να συζητούμε γύρω από αυτό το ζήτημα. 

Επανερχόμενος στις δηλώσεις τους της περασμένης Δευτέρας, ο υπουργός Παιδείας, υποστήριξε πως ερωτήθηκε για την επιστημονική του άποψη. «Η πολιτική άποψη είναι σαφής, είναι η θέση της Βουλής για τη γενοκτονία των Ποντίων» , είπε και συνέχισε:

Οι δύο συνάδελφοι της ΝΔ έπεσαν θύμα μίας μισαλλοδοξίας όχι από τη δική μου άποψη αλλά από μία προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της, μία προσπάθεια αναζωπύρωσης του εθνικιστικού λόγου. Τα γνήσια πατριωτικά αισθήματα τα προσβάλει ο κίβδηλος πατριωτισμός, η εθνοκαπηλία. Ως κυβέρνηση είμαστε απέναντι με όλα τα μέσα. Ο μεγάλος μας εχθρός είναι το φάντασμα του εθνικισμού.

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του διαστρεβλώθηκαν. «Υπάρχει επιστημονική έρευνα, η οποία τίθεται υπό την κρίση της επιστημονικής κοινότητας». Ο Νίκος Φίλης συνέχισε υποστηρίζοντας πως το «πρώτο στοιχείο των δηλώσεών μου είναι ο σεβασμός της απόφασης της Βουλής, παρά τις διαφωνίες μου σε επιστημονικό επίπεδο. Και το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή κατέθεσε μήνυσή εναντίον μου με βάσει τον αντιρατσιστικού νόμου αποδεικνύει τη βασιμότητα των λεγομένων μου και ελπίζω όλα τα κόμματα να καταδικάσουν αυτή την ενέργεια».

«Άκουσα επίσης το επιχείρημα ότι η διατύπωση διαφορετικών απόψεων επιστημονικών σε ένα πολιτικής σημασίας ζήτημα,  δίνουν επιχειρήματα στους αντιπάλους μας» είπε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

Αυτό έχει ελάχιστη συνάφεια με την αντίληψη μίας ανοιχτής κοινωνίας όπως κάποιοι υποστηρίζουν πρέπει να υπάρχει στη χώρα μας. Υπερασπίζομαι την άποψή μου, αλλά υποστηρίζω την εθνική θέση για την Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά από κει και πέρα δεν είμαι καραγκιόζης πολιτικάντης για αν αλλάζω κάθε στιγμή τις απόψεις μου. Επαναλαμβάνω, σέβομαι τον πατριωτισμό των συμπολιτών μου, τον πόνο των Ποντίων, την επίσημη θέση της πολιτείας για το θέμα, αλλά ζητώ από την αντιπολίτευση να σεβαστεί και τη δική μου άποψη.