Αντιμέτωποι με σκηνές που για ακόμα μια φορά δεν τιμούν τη λειτουργία του θεσμού του Κοινοβουλίου, βρέθηκαν όσοι είχαν την ατυχία να παρακολουθήσουν τον χαμό που έγινε στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα.

Με αφορμή τον προπηλακισμό του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην αίθουσα της Ολομέλειας αναπτύχθηκε μια έντονη συζήτηση καταλογισμού ευθυνών, για το φαινόμενο της βίας έναντι πολιτικών προσώπων.

Την ώρα που στο βήμα ανέβηκε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο οποίος επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του περί της γενοκτονίας των Ποντίων, στα έδρανα της Ολομέλειας ακολούθησε πανδαιμόνιο. Και αυτό γιατί, βουλευτές από τα περισσότερα κόμματα (δεν συμμετείχαν αυτοί του Ποταμιού και του ΚΚΕ), άρχισαν να φωνάζουν προκαλώντας κυριολεκτικά χάβρα στην αίθουσα.  

«Τι μιλάτε εσείς που είστε συνεργάτες τους (Χ.Α)», είπε κατά την ομιλία του υπουργού, ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ, για να προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηταφίδη, ο οποίος αφού σηκώθηκε από τη θέση του, προκαλώντας την εντύπωση πως θα κινηθεί απειλητικά προς τον βουλευτή, είπε: 

Εμείς έχουμε φυλακισμένους, από τη Χούντα. Εσύ ειδικά που ήσουν στην ΚΝΕ, έπρεπε να τα ξέρεις αυτά.

Μέσα στην ένταση που προκλήθηκε, ο κ. Λοβέρδος αναγνώρισε τα όσα του είπε ο συνάδελφός του λέγοντας πως «φυσικά και τα ξέρω αυτά», κατευνάζοντας έτσι τα πνεύματα.

Ωστόσο, οι αναφορές του υπουργού συνέχιζαν να προκαλούν αντιδράσεις με τον Μάκη Βορίδη της ΝΔ να απευθύνεται προς τον κ. Φίλη και να του λέει: 

Είσαι πρωτοσέλιδο σε τουρκικές εφημερίδες, χαίρεσαι γι’ αυτό;

«Όχι δεν χαίρομαι», απάντησε ο υπουργός για να απαντήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ «ε, τότε παραιτήσου! Αν συνεχίσεις έτσι θα έχουμε χειρότερα».

Η ένταση συνεχίστηκε αμέσως μόλις η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε τον λόγο στον κ. Λοβέρδο, ο οποίος ζήτησε από τη κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από το κόμμα του. Αμέσως, σύσσωμοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και φωνάζοντας και ζητώντας το λόγο. «Πρόκειται για συνωμοσία σε βάρος του κόμματός μας, πρέπει να απαντήσουμε τώρα! Έχουμε δεχθεί συκοφαντίες», είπε.

«Δεν θα σας πάρει κανείς τη τρίτη θέση», τους είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, με αποτέλεσμα ο Ηλίας Κασιδιάρης να απαντήσει: 

Τις ειρωνείες σας στους Αφγανούς και τους Πακιστανούς.

Οι φωνές από την πτέρυγα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής συνεχίστηκαν με ένταση και τη στιγμή που ο κ. Κουμουτσάκος, κατονόμαζε τον κ. Γρέγο, ως πρόσωπο που βρισκόταν λίγο πριν τα επεισόδια, στο σημείο του προπηλακισμού.