Πυρά κατά του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για τα προαπαιτούμενα.

«Ο κ. Φίλης έχει πολλή δουλειά να κάνει στο υπουργείο Παιδείας αντί να επιδίδεται σε πολιτικά αφελείς και εθνικά επικίνδυνες δηλώσεις. Και βέβαια καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση που έγινε κατά μελών του κοινοβουλίου από ελάχιστους ακροδεξιούς που καμία σχέση δεν έχουν με τον ποντιακό ελληνισμό» είπε στη βουλή η Φώφη Γεννηματά, με αφορμή τον προπηλακισμό του Γιώργου Κουμουτσάκου και πρόσθεσε: 

Ο κ. Φίλης που έσπευσε και αυτός να τους καταδικάσει ας προβληματιστεί: Ποιος θρέφει το διχασμό και δίνει αφορμή στις ακροδεξιές λογικές;

Επί της ουσίας του νομοσχεδίου, η κ. Γεννηματά τόνισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη, είναι αντίθετη με την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, τις κομματικές παρεμβάσεις στο χώρο της Παιδείας, την εξοντωτική φορολόγηση των μικρών παραγωγών μπύρας και στον περιορισμό των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των απορριμάτων.

Η κ. Γεννηματά, τάχθηκε επίσης κατά της αύξησης του ΦΠΑ στην εκπαίδευση και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, και υπέρ της επαναφοράς στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών.

Συνεχίζοντας η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ζήτησε από την κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω από εκείνα που θεσμοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ , για την προστασία των φτωχών νοικοκυριών και κυρίως για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εκτίμησε, ότι η χώρα χρειάζεται ένα «νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό σοκ που θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση «ότι δεν μπορεί να ξεπεράσει ιδιεοληψίες και δογματισμούς που εμποδίζουν τις επενδύσεις».